PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Usvajanjem nove zakonske regulative nepotrebna bespravna gradnja

11.09.2017. | Beoinfo

Građevinska industrija je oživela u Beogradu, i fokus svetskih investitora se vratio u naš grad pa danas imamo više od hiljadu gradilišta. Nisu u pitanju samo stanovi već i infrastruktura, šoping centri (sedam), tako da smo od Beograda u poslednje tri godine napravili veliko gradilište, rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić gostujući u Jutarnjem prgramu TV Pink.

- Građevinska industrija jedna je od najznačajnijih grana i njenim pokretanjem podiže se i životni standard. Mi smo najpre usvojili planska dokumenta i u poslednje tri godine usvojeno je više od 160 planova detaljne regulacije. Prošle godine je usvojen novi generalni plan koji je postavio osnovne smernice u kom pravcu će se raditi. Planskom dokumentacijom smo pokrili više od 60 odsto teritorije grada, što omogućava da se radi prema planovima i da se dobiju dozvole. Novi zakoni su omogućili i brže dobijanje dozvola, tako da više ne postoji opravdanje da neko gradi bespravno - istakao je Folić i dodao da su planskim dokumentima između ostalog uređena i minimalna rastojanja između stambenih objekata, kao i njihova visina.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Prema njegovim rečima, devedesetih godina bila je zastupljena neplanska gradnja u kojoj se nije vodilo računa o urbanizmu, gradilo se i na javnim površinama, nadgrađivani su stambeni objekti, gradilo se na klizištima, a danas je potpuno drugačije.

- Nadam se da će novi zakon iz ove oblasti biti i poslednji, jer svi prethodni aboliraju bespravnu gradnju. Za sve što se gradi prema planovima postoji infrastruktura. Međutim, naš narod je navikao da gradi bespravno. Mi svakodnevno dobijamo prijave građana i inspektori izlaze na gradilišta - rekao je Folić i dodao da donošenjem nove zakonske regulative nema opravdanja da se gradi nelegalno.

Kako je naveo Folić, najveći problem je svaka lokacija na kojoj se ne gradi, već  stoji zapuštena. Sada nema potrebe za tim, jer je sve to rešeno novim zakonskim regulativama, pa je u poslednje vreme aktiviran veliki broj gradilišta.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;