INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niče prvi japanski park u Novom Sadu

11.09.2017. | N.Subotić | Novosti

Novi Sad bi mogao da dobije prvi japanski park. U razgovorima sa ambasadorom ove daleke i nama prijateljske zemlje izražena je spremnost da nova zelena oaza u gradu, između Detelinare i Novog naselja, bude uređena po ugledu na tradicionalne parkove u Zemlji izlazećeg sunca.

Po najavama gradonačelnika Miloša Vučevića, u Ambasadi Japana su veoma zainteresovani da osim uređenja i finansijski podrže ceo projekat.

- Novi Sad bi mogao da dobije prvi japanski park, a to će naš grad dodatno obogatiti - poruka je Vučevića. - Nadam se da će i ova lepa priča o saradnji biti brzo realizovana.

Novostima je potvrđeno u JKP Gradsko zelenilo da su njihove ekipe već uveliko počele radove i da će ceo prostor početi uskoro i da poprima prve obrise uređene zelene površine.

Pripreme ovog komunalnog preduzeća za veliki i izazovan posao na uređenju prati uporedo objavljen tender za opremanje parka, koji će se nalaziti na samom obodu Novog naselja, na prostoru oivičenom Bulevarom vojvode Stepe, Bulevarom Evrope i ulicama Raše Radujkova i Milana Ješića Ibre. Njegovi rezultati se još očekuju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Gradska uprava za građevinsko zemljište objavila je tender za tehničku dokumentaciju za uređenje ovog parka. Tenderska dokumentacija, pre svega, predvidela je geomehanička istraživanja, geodetske radove, projekat za građevinsku dozvolu, dokumentaciju za elektroinstalacije, kao i za javno osvetljenje u parku.

Tender previđa da se na 3,5 hektara uredi parkovska površina sa 10 ulaza, od kojih će glavni biti posebno obeležen polukružnim parterom. U centralnom delu biće veliki cvetni parter, a oko njega glavno šetalište. Poslastičarnica će se nalaziti u zapadnom delu parka, a odmah pored nje će biti dečije igralište. Planira se postavljanje dva igrališta sa rekvizitima: ljuljaške, klackalice i sprava za vežbanje.

Dalje, prema tehničkoj dokumentaciji, predviđeno je da se na južnoj strani nađe teren za boćanje i klupa sa zaštitom od sunca, a centralni deo „japanca" biće namenjen za koncerte, izložbe i različite edukativno-zabavne radionice. Predviđena je i fontana, čak i prskalice, pa i dve javne česme. Pešačke staze će okružiti ceo park i spojiti ga sa okolinom. Da bi sve bilo naruku posetiocima, koji se očekuju u velikom broju, biće potrebno obezbediti i veći broj parking-mesta.

Podizanje parkovske površine, umesto nekoliko divljih deponija, koje su višedecenijsko ruglo ovog kraja grada, još jedan je projekat u akciji pod nazivom „Parkovi umesto deponija" - ističu u Zelenilu, i navode da je pre više od dve godine akciju inicirao sam gradonačelnik.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;