INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Deficit radne snage u građevinarstvu, pojedine struke izumiru

18.08.2017. | RTS

U građevinarstvu nedostaje majstora svih struka. Najteža situacija je sa tesarima, zidarima, armiračima i majstorima za završne radove. Dok se Ministarstvo prosvete nada da će dualno obrazovanje zanate učiniti atraktivnim, privrednici pozivaju državu da popravi uslove rada, spreči rad na crno i nelojalnu konkurenciju kako Srbija ne bi ostala bez radne snage u građevinarstvu.

U penziji je već četiri godine, ali još radi. Tesar Dragiša Jovanović i dalje je na gradilištu jer, kaže, nema ko da ga zameni. Mlađi ne bi njegovim stopama.

- Dođe mesec-dva dana, radi i jednostavno napusti i ode, ne sviđa mu se jer je teško ili... nemam pojma. Tesari, zidari nedostaju, betonirci nedostaju, znači te građevinske struke uopšte izumiru - ističe tesar Dragiša Jovanović.

Poslednji školovani majstori iz kraljevačke šumarske škole izašli su pre dve i po decenije. Njih je stipendirao nekadašnji građevinski gigant Kablar, a sada se u trogodišnje škole prijavi mali broj učenika. Brojnih smerova više nema.  

- Samo imamo jedno zanimanje, to je takozvani operater za izradu nameštaja, koji je po dualnom sistemu. Što se tiče građevinskih zanimanja, nema interesovanja, tako da se ne zna da li će u budućnosti biti zainteresovanih ili ne za ovakva zanimanja - objašnjava direktor Šumarske škole u Kraljevu Milan Mirković.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Interesovanje nije veliko ni na nivou države. Posle dva upisna kruga, u srednjim školama ostalo je gotovo 300 nepopunjenih mesta na građevinskim smerovima. Taj trend država se nada da će preokrenuti uvođenjem dualnog obrazovanja. Ipak, u Privrednoj komori upozoravaju da, dok se mladima ne ponude bolji uslovi i zarade, problem se neće rešiti.

- Problem jeste prilikom raspisivanja javnih nabavki kojih svakako nema mnogo, ali su tako napravljene da samo velike firme mogu dobiti posao i onda kad naše firme učestvuju posle kao podizvođači, ostatak koji njima ide veoma je mali i ne mogu adekvatno da plate svoje stručne radnike - kaže Zvonko Tufegdžić iz Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga.

Aleksandar Popović iz Privredne komore Srbije napominje da mora da utiče i država, pre svega kroz kontrolu rada, kroz adekvatno vrednovanje kompanija koje izvode određene vrste radova da se ne desi da imamo kompanije koje nemaju ni dovoljno zaposlenih, ni adekvatnu radnu snagu i da sa damping cenama konkurišu za poslove.

Manja ponuda na tržištu rada, nadaju se u Privrednoj komori, povećaće zarade u građevinskom sektoru. Bolje plate, uz rešavanje ostalih problema, sprečiće one koji i ispeku zanat da sreću potraže preko granice.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;