INFONET-468X60-BANNER

Šta donosi novi Zakon o građevinskim proizvodima?

07.08.2017. | eKapija

Proizvođači građevinskog materijala, distributeri, investitori, projektanti, ali i laboratorije za ocenu kvaliteta - svi oni osetiće efekte novog Zakona o građevinskim proizvodima. Srbija će po prvi put dobiti propis koji uređuje konkretnu oblast, a kako najavljuju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, očekuje se da se ovaj zakon nađe pred republičkim poslanicima u jesenjem zasedanju. Ipak, prave potrese na tržištu doneće tek usvajanje podzakonskih akata i pravilnika, kojima će biti definisana konkretna pravila igre - lista standarda, kao i rokovi za njihovu primenu. Rok za podzakonske akte jeste šest meseci od usvajanja zakona, a predstavnici države tvrde da će uraditi sve kako domaće fabrike ne bi imale probleme. 


Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Građevinski proizvodi su vrlo specifični, jer se njihove performanse i svojstva u punoj primeni vide tek onog trenutka kada se ugrade u objekte. Zbog toga ti proizvodi moraju biti predmet posebnog propisa, podsećaju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je i predlagač zakona. 

Glavni razlog za donošenje zakona, uz povećanje kvaliteta objekata, jeste i usklađivanje sa evropskim propisima. Time će biti ispunjena obaveza Srbije u okviru pregovaračkog poglavlja 1 (sloboda kretanja robe). Zakon o građevinskim propisima objedinio je i harmonizovanu i neharmonizovanu oblast u Srbiji, rekla je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Promene će biti vidljive za sve igrače. U najkraćem, proizvođači će dobiti obavezu različite frekvencije ispitivanja, različite obaveze po pitanju atestiranja, obaveze stalnosti performansi (moraće sami da obezbede kontrolu proizvoda ili angažuju nekoga za to). Novine će osetiti i kontrolna tela - promena fokusa rada (umesto uzimanja uzoraka i ispitivanja - nadzor), promenu metode i frekvencije ispitivanja proizvoda itd. 

Primеdbе, prеdlozi i sugеstijе mogu se dostavljati Ministarstvu putеm еlеktronskе poštе na adrеsu sednice.vlade@mgsi.gov.rs ili poštom na adrеsu Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, sa naznakom "Za Nacrt zakona o građеvinskim proizvodima", 11000 Bеograd, Ulica Nеmanjina 22-26. 

Kategorije proizvoda koje su obuhvaćene Zakonom

Zakon "građevinski proizvod" definiše kao "svaki proizvod ili sklop koji je proizveden i stavljen na tržište radi stalne ugradnje u objekte ili njihove delove i čije performanse imaju uticaj na performanse objekata u pogledu osnovnih zahteva za objekte".

U prilogu IV Nacrta zakona dat je i precizan spisak svih oblasti proizvoda na koje se propis odnosi (ukupno čak 35 tačaka). Na toj listi su, između ostalog, betonski proizvodi; vrata i prozori; proizvodi za toplotnu izolaciju; dimnjaci i dimnjački kanali; proizvodi od gipsa; geotekstil, geomembrane i srodni proizvodi; stabilna oprema za gašenje požara (požarni alarmi i sl); saobraćajna signalizacija i oprema puta; proizvodi i pomoćna oprema od konstrukcijskog drveta; cement, građevinski kreč i druga veziva; podne obloge; agregati; lepkovi...

Nacrt Zakona o građevinskim proizvodima i raspored planiranih javnih rasprava možete naći ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;