IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nelegalna gradnja prkosi zakonima i kaznama

20.07.2017. | RTS

Krivične prijave i rušenje objekata bilo je upozorenje onima koji zidaju bez dozvole pre dve godine kada je usvojen Zakon o ozakonjenju. Međutim, bez građevinske dozvole se i dalje zida. U Ministarstvu građevinarstva kažu da su od opština tražili da im dostave tačan broj nelegalnih objekata koji su sagrađeni nakon usvajanja ovog zakona.

Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kaže za RTS da očekuju da u najskorije vreme od opština i gradova dobiju spisak sa tačnim brojem objekata koji su zidani nelegalno u periodu nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju.

Ističe da se, nažalost, nelegalno gradi i posle stupanja na snagu ovog zakona, koji je trebalo da bude granična linija, posle koje u Srbiji više niko neće graditi bez dozvole.

Za takve objekte lokalne samouprave treba da dostave planove za rušenje, kaže Damnjanović i dodaje da je do sada na teritoriji Srbije ukupno porušeno 500 objekata.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Na pitanje kako stati na put ovom problemu, posebno kada inspektori zatvore gradilište a gradnja se na njemu nastavi, odgovara: - Samo jačom inspekcijskom kontrolom.

- Nelegalna gradnja je od 2002. godine krivično delo. Kada dođe do povrede službenog znaka, pečata, to predstavlja kvalifikovani oblik tog krivičnog dela za koje je zaprećena kazna do osam godina - rekla je Damnjanović.

Nelegalno se gradi i u nacionalnim parkovima, gde mnoge građevine stoje nezavršene, posebno na Kopaoniku. U prilog tome je i činjenica da je Opština Raška dobila veliki broj zahteva za ozakonjenje objekta, za koje meštani tvrde da su građeni posle usvajanja zakona.

Damnjanović ističe da je to u nadležnosti građevinske inspekcije, odnosno 17 inspektora koji moraju da identifikuju svaku novu gradnju.

- Inspektor mora da proverava kada počne da se gradi i kada se završava. Najmanje dva puta mora da se pojavi na gradilištu, a to može i češće na zahtev građana. Nema opravdanja da bilo ko gradi bez dozvole - rekla je Damnjanović.

Istakla je da kada se na terenu zatekne gradnja nelegalnog objekta ona se obustavlja istog trenutka i nalaže se rušenje. Legalizacija je moguća samo za objekte koji su građeni do donošenja Zakona o ozakonjenju.

Inače, elektronska građevinska dozvola dobija se za 28 dana. Međutim, nadležni moraju da stvore zakonske uslove i nateraju investitore da po završetku gradnje dobiju i upotrebnu dozvolu i uknjiže nekretnine. Tačnije, da krenu u kontrolu zgrada, hotela i poslovnih prostora i počnu da naplaćuju kazne.

 

Komentari: 1

Darko 26.07.2017 15.09.28

Ta gospođa Damnjanović je prošla sve žive legalizacije i njen učinak je 0. Zašto sekretarijati za legalizaciju ne rade svoj posao i odbijaju od legalizacije zahteve koji nemaju imovinsko-pravni osnov? Zašto opštine ne ruše bespravne objekte O TROŠKU BESPRAVNIH INVESTITORA? ONA je ta koja je to morala i imala godine da uvede u red nelegalnu gradnju. Postigla je efekat od jo 500.000 izgrađenih objekata koji ne plaćaju porez, priključke... Za koga ona radi? Ko je plaća?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;