BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Nelegalna gradnja prkosi zakonima i kaznama

20.07.2017. | RTS

Krivične prijave i rušenje objekata bilo je upozorenje onima koji zidaju bez dozvole pre dve godine kada je usvojen Zakon o ozakonjenju. Međutim, bez građevinske dozvole se i dalje zida. U Ministarstvu građevinarstva kažu da su od opština tražili da im dostave tačan broj nelegalnih objekata koji su sagrađeni nakon usvajanja ovog zakona.

Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kaže za RTS da očekuju da u najskorije vreme od opština i gradova dobiju spisak sa tačnim brojem objekata koji su zidani nelegalno u periodu nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju.

Ističe da se, nažalost, nelegalno gradi i posle stupanja na snagu ovog zakona, koji je trebalo da bude granična linija, posle koje u Srbiji više niko neće graditi bez dozvole.

Za takve objekte lokalne samouprave treba da dostave planove za rušenje, kaže Damnjanović i dodaje da je do sada na teritoriji Srbije ukupno porušeno 500 objekata.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Na pitanje kako stati na put ovom problemu, posebno kada inspektori zatvore gradilište a gradnja se na njemu nastavi, odgovara: - Samo jačom inspekcijskom kontrolom.

- Nelegalna gradnja je od 2002. godine krivično delo. Kada dođe do povrede službenog znaka, pečata, to predstavlja kvalifikovani oblik tog krivičnog dela za koje je zaprećena kazna do osam godina - rekla je Damnjanović.

Nelegalno se gradi i u nacionalnim parkovima, gde mnoge građevine stoje nezavršene, posebno na Kopaoniku. U prilog tome je i činjenica da je Opština Raška dobila veliki broj zahteva za ozakonjenje objekta, za koje meštani tvrde da su građeni posle usvajanja zakona.

Damnjanović ističe da je to u nadležnosti građevinske inspekcije, odnosno 17 inspektora koji moraju da identifikuju svaku novu gradnju.

- Inspektor mora da proverava kada počne da se gradi i kada se završava. Najmanje dva puta mora da se pojavi na gradilištu, a to može i češće na zahtev građana. Nema opravdanja da bilo ko gradi bez dozvole - rekla je Damnjanović.

Istakla je da kada se na terenu zatekne gradnja nelegalnog objekta ona se obustavlja istog trenutka i nalaže se rušenje. Legalizacija je moguća samo za objekte koji su građeni do donošenja Zakona o ozakonjenju.

Inače, elektronska građevinska dozvola dobija se za 28 dana. Međutim, nadležni moraju da stvore zakonske uslove i nateraju investitore da po završetku gradnje dobiju i upotrebnu dozvolu i uknjiže nekretnine. Tačnije, da krenu u kontrolu zgrada, hotela i poslovnih prostora i počnu da naplaćuju kazne.

 

Komentari: 1

Darko 26.07.2017 15.09.28

Ta gospođa Damnjanović je prošla sve žive legalizacije i njen učinak je 0. Zašto sekretarijati za legalizaciju ne rade svoj posao i odbijaju od legalizacije zahteve koji nemaju imovinsko-pravni osnov? Zašto opštine ne ruše bespravne objekte O TROŠKU BESPRAVNIH INVESTITORA? ONA je ta koja je to morala i imala godine da uvede u red nelegalnu gradnju. Postigla je efekat od jo 500.000 izgrađenih objekata koji ne plaćaju porez, priključke... Za koga ona radi? Ko je plaća?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;