Baza nelegalnih objekata od danas na sajtu Ministarstva građevinarstva

03.07.2017. | Beta

Baza svih nezakonito izgrađenih objekata u Srbiji od danas (03.07.2017) je dostupna na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Pomoćnik ministra građevinarstva Darinka Đuran rekla je novinarima da u Srbiji ima više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata i da je proces ozakonjenja pokrenut 16. januara. Ona je objasnila da je za 50 dana popisano 1,6 miliona nezakonito izgrađenih objekata, čime je završena prva faza tog procesa.

- Druga faza završava se objavljivanjem ove baze, u kojoj tačno može da se vidi koliko ima nezakonito izgrađenih porodičnih, proizvodnih, stambenih, komercijalnih, ekonomskih objekata u svakoj opštini i gradu - istakla je Đuran.

Kako je rekla, sledeći korak je donošenje rešenja građevinskih inspektora što je preduslov da bi jedan objekat ušao u proces ozakonjenja, a cilj je da se u naredne tri godine završi čitav proces ozakonjenja.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Kada smo 16. januara krenuli da se bavimo ovim, u Srbiji je bilo doneto svega oko 30.000 rešenja o ozakonjenju, a danas je više od 86.000 donetih rešenja - navela je Đuran.

Ona je dodala da je za građane bitno da znaju da će sve što je popisano biti predmet ozakonjenja, jer kako je rekla „ranije su gubili veru da će im objekti biti legalizovani, a sada mogu da vide da je njihov objekat unet u bazu".

- Cena takse legalizacije stambenog, odnosno porodičnog objekta je 5.000 dinara, a prema projekcijama, država bi na osnovu taksi trebalo da prihoduje oko 26 milijardi dinara - istakla je Đuran.

Ona je dodala da su prema analizama gradovi u kojima ima najveći broj nelegalizovanih stambenih i porodičnih objekata, gotovo milion od ukupnog broja, Kragujevac, Kraljevo, Šabac, Čačak i Leskovac.

- Novac od taksi se može ulagati u infrastrukturu, da bi građani upravo kroz tu uplatu dobili adekvatnu komunalnu strukturu - objasnila je Đuran.

Ona je najavila da je naredni korak tog Ministarstva da unesu i katastarske parcele za svaki pojedinačni objekat, u bazu kako bi „na neki način pružili građanima sigurnost da će se njihov objekat konačno ozakoniti i dobiti realnu tržišnu cenu".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...