IZOLACIJA-468X60-BANNER

U bazi Registra stambenih jedinica 14.000 zgrada

29.06.2017. | MGSI

Registar stambenih zajednica počeo je sa radom 12. juna, šest meseci pre zakonskog roka, a među registrovanim upravnicima je i jedan stranac, Holanđanin, rekla je juče (28.06.2017) Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- U registar su unete zgrade registrovane po ranijim propisima, njih oko 13.800, a za dve nedelje od kad radi Registar stambenih zajednica, registrovane su i 94 nove stambene zajednice, a još stotinak je u fazi obrade, tako da baza već broji oko 14.000 zgrada - rekla je Atanackovićeva.

Ona je naglasila da je Registar počeo sa radom pre zakonskog roka - 12. juna, iako je zakonom bilo predviđeno da njegovo funkcionisanje počne u januaru naredne godine.

- Zakon o stanovanju i održavanju zgrada se sprovodi i to je dokaz da resorno ministarstvo, koje vodi potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, radi bez obzira na izbor nove vlade i da se nastavljaju započete reforme - rekla je Atanackovićeva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Registar stambenih zajednica uspostavljen je u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom (RGZ), koji vodi jedinstvenu evidenciju i na čijoj će internet stranici moći da se pronađe svaka zgrada u Srbiji.

- Znaćemo tačan broj svih stambenih zgrada i moći ćemo lakše da kreiramo politiku i vidimo šta je građanima potrebno kako bismo dalje unapredili sistem - navela je ona.

Prema njenim rečima, razvijena je i aplikacija koja će svim jedinicama lokalne samouprave omogućiti jednošalterski sistem registracije zgrada, a urađeno je i posebno uputstvo za njeno korišćenje.

- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i RGZ su na raspolaganju za sve nejasnoće, ali verujemo da ih nema, jer mnoge lokalne samouprave već sada uspešno primenjuju sistem, što dokazuje da smo napravili korak napred u oblasti stanovanja održavanja zgrada - dodala je Atanackovićeva.

Pored registracije zgrada, u toku je i obuka registratora, koju je već prošlo 350 ljudi iz 135 lokalnih samouprava.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;