BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

U bazi Registra stambenih jedinica 14.000 zgrada

29.06.2017. | MGSI

Registar stambenih zajednica počeo je sa radom 12. juna, šest meseci pre zakonskog roka, a među registrovanim upravnicima je i jedan stranac, Holanđanin, rekla je juče (28.06.2017) Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- U registar su unete zgrade registrovane po ranijim propisima, njih oko 13.800, a za dve nedelje od kad radi Registar stambenih zajednica, registrovane su i 94 nove stambene zajednice, a još stotinak je u fazi obrade, tako da baza već broji oko 14.000 zgrada - rekla je Atanackovićeva.

Ona je naglasila da je Registar počeo sa radom pre zakonskog roka - 12. juna, iako je zakonom bilo predviđeno da njegovo funkcionisanje počne u januaru naredne godine.

- Zakon o stanovanju i održavanju zgrada se sprovodi i to je dokaz da resorno ministarstvo, koje vodi potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, radi bez obzira na izbor nove vlade i da se nastavljaju započete reforme - rekla je Atanackovićeva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Registar stambenih zajednica uspostavljen je u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom (RGZ), koji vodi jedinstvenu evidenciju i na čijoj će internet stranici moći da se pronađe svaka zgrada u Srbiji.

- Znaćemo tačan broj svih stambenih zgrada i moći ćemo lakše da kreiramo politiku i vidimo šta je građanima potrebno kako bismo dalje unapredili sistem - navela je ona.

Prema njenim rečima, razvijena je i aplikacija koja će svim jedinicama lokalne samouprave omogućiti jednošalterski sistem registracije zgrada, a urađeno je i posebno uputstvo za njeno korišćenje.

- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i RGZ su na raspolaganju za sve nejasnoće, ali verujemo da ih nema, jer mnoge lokalne samouprave već sada uspešno primenjuju sistem, što dokazuje da smo napravili korak napred u oblasti stanovanja održavanja zgrada - dodala je Atanackovićeva.

Pored registracije zgrada, u toku je i obuka registratora, koju je već prošlo 350 ljudi iz 135 lokalnih samouprava.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;