INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Puštena u rad najveća plutajuća solarna elektrana na svetu

26.05.2017. | Energetski Portal Srbije

Najveća plutajuća solarna elektrana na svetu konačno je završena i priključena na mrežu. Ovaj projekat predstavlja najnoviji uspeh Kineske vlade u nastojanju da zauzme lidersku poziciju u upotrebi obnovljivih izvora energije.

Navedeno solarno postrojenje nalazi se u gradu Huainan, u provinciji Anhui. Interesantan je podatak da je napravljeno na mestu gde se nekada nalazio rudnik uglja, koji je poplavljen. Panele za ovo 40-megavatno postrojenje obezbedila je kompanija Sungrow Power Supply Co.

Postavljanje solarnih panela na vodenim površinama postaje trend u svetu, jer pored energetske efikasnosti, rešava i probleme urbanističkog planiranja. Osim što ne zauzimaju prostor u naseljenim područjima, plutajuća postrojenja utiču i na smanjenje isparavanja vode. Hladniji vazduh na površini usporava smanjenje efikasnosti solarnih panela, koji obično stradaju pri dugotrajnoj izloženosti visokim temperaturama.

Ovo je samo jedno u nizu solarnih postrojenja u Kini koja se masovno instaliraju tokom poslednjih godina. U ovoj državi se takođe nalazi i najveća kopnena solarna elektrana na svetu, „Longiaksija Dam“, koja se prostire na 10 kvadratnih kilometara.

Ključni razlog prelaska na solarne izvore energije je veliki pad cena izgradnje ovakvih postrojenja. Cena izgradnje mogla bi do 2020. godine da padne za trećinu, a predviđa se da će ova postrojenja postati konkurentna rudnicima uglja u narednoj deceniji.

Kina je tokom ove godine predstavila i planove za povećanje upotrebe nefosilnih izvora goriva za 20 posto.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;