INFONET-468X60-BANNER

Vlast toleriše divlju gradnju

07.04.2017. | M.Lj.P.-M-T.K. | Novosti

Od donošenja Zakona o ozakonjenju u novembru 2015. inspekcija primila 1.945 prijava za nelegalno zidanje. Bespravnih kvadrata najviše na Paliluli, Zvezdari...

Na adresu gradske građevinske inspekcije prošle godine stiglo je 1.734, a u prva tri meseca ove 211 prijava za nelegalnu gradnju. Većina „divlje" podignutih nekretnina počela je da se zida posle donošenja Zakona o ozakonjenju, međutim, iako su pečatirana gradilišta i doneta rešenja o rušenju, nijedna cigla do sada nije uklonjena.

Republičke i gradske vlasti najavile su da će svi objekti koji su počeli da se zidaju posle 15.11.2015, a nemaju urednu dozvolu, biti srušeni. Neimari po prestonici se, međutim, nisu mnogo uplašili ovih pretnji. Gotovo da nema beogradske opštine u kojoj u proteklih 16 meseci nisu iskopani temelji bez „papira".

Prema informacijama Sekratarijata za inspekcijske poslove, opštine sa najviše nelegalnih objekata su Palilula, Zvezdara, Voždovac, Zemun i Čukarica.

- Lokalne jedinice raspolažu preciznim podacima o tome koliko su njihove inspekcije dobile prijava za bespravnu gradnju - kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. - Naime, one vrše nadzor nad objektima površine ispod 800 kvadrata, a mi nad onim koji premašuju tu kvadraturu.

Već godinama unazad šampioni „divlje" gradnje su naselja na levoj obali Dunava - Krnjača, Kotež, Ovča i Borča. Na ovim lokacijama je u planu bilo rušenje 60 zgrada. Na Savskom vencu bagere čeka 45, u Zemunu 33, a u Surčinu pet objekata.

U međuvremenu, dok čekaju nadležne, sugrađani se sami obračunavaju sa investitorima koji grade bez dokumentacije. Tako, na Petlovom brdu, stanari Oplenačke ulice svojim vozilima blokiraju gradilište, ne dozvoljavajući građevinskim mašinama da nastave zidanje. Voždovčani inspekciji uporno prijavljuju bahate neimare. U Kumodraškoj 12 je, recimo, predat zahtev za adaptaciju kuće, a podignute su dve etaže. U Ulici Miroslava Marinkovića se graditelj ne obazire ni na rešenja inspektora o zatvaranju i uklanjanju gradilišta, a ni na prijave komšija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;