INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Zakon o stanovanju uvodi red u stambenu oblast i otvara vrata novim poslovnim prilikama

04.04.2017. | eKapija

Novi Zakon o stanovanju uvodi mnogobrojne novine u oblasti upravljanja i održavanja stambenih zgrada, a osnovni cilj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prilikom donošenja ovog pravog akta bio je uvođenje reda u stambenu oblast.

- Prema ovom zakonu, vlasnici objekata imaju obavezu da održavaju zgradu tako da od nje ne nastane opasnost po život i zdravlje ljudi, bilo stanara i korisnika ili trećih lica ili bilo kakva druga šteta - kažu za eKapiju u Ministarstvu građevinarstva.

Jedna od novina je i uvođenje registracije stambenih zajednica, što do sada nije bila obaveza, a što će omogućiti efikasnije upravljanje zgradama, transparentnost i dostupnost podataka o tome da li zgrada ima upravnika ili je angažovala profesionalnog, da li je donela program održavanja i niz drugih podataka koji će omogućiti i lokalnoj samoupravi da ostvari uvid u potrebe stambenih zajednica na svojoj teritoriji.

Kako kažu u Ministarstvu, izrada registra je u toku i vrlo je moguće da ceo sistem zaživi i pre zakonom predviđenih rokova.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kada su u pitanju troškovi potrebni za održavanje zgrade, ta obaveza je i ranije postojala, a problemi su nastajali tamo gde vlasnici nisu hteli da učestvuju u troškovima. Zato je ovim zakonom jasnije propisana odgovornost za neodržavanje.

- Novi Zakon o stanovanju rešiće i problem održavanja i upravljanja zajedničkim prostorima poput zajedničkih teretana, unutrašnjih parkova i slično - kaže za eKapiju Ivan Petrović iz advokatske kancelarije Janković, Popović, Mitić (JPM).

Kako navodi, nedostatak odgovarajuće pravne regulative doprineo je smanjenom broju investicija u luksuznu stanogradnju, odnosno izgradnju objekata po principu kondominijuma, u kojima se korišćenje i održavanje zajedničkih prostorija prepušta različitim oblicima organizovanja stanara i u kojima su pravila ponašanja i obaveze stanara unapred postavljena i jasna.

- Investitor koji namerava da sagradi kondominijum – zgradu u kojoj će stanarima biti pruženo mnogo više od pukog stana i u kojoj će stanari imati na raspolaganju širok spektar dodatnih mogućnosti i usluga, može pre nego što počne prodaju stanova u zgradi doneti Interna pravila i organizovati posebno lice, koje će delovati kao profesionalni upravnik konkretne zgrade. Na taj način, investitor će uvećati vrednost stanova u zgradi, tako što će vlasnicima stanova unapred predočiti koje pogodnosti dobijaju ukoliko kupe stan baš u njegovoj zgradi i umanjiti rizik da, zbog opstrukcije rada organa zgrade, zajednički delovi zgrade, uključujući i delove koji uvećavaju vrednost, ostanu zapušteni i neodržavani – objašnjava Ivan Petrović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;