Novi Zakon o stanovanju uvodi red u stambenu oblast i otvara vrata novim poslovnim prilikama

04.04.2017. | eKapija

Novi Zakon o stanovanju uvodi mnogobrojne novine u oblasti upravljanja i održavanja stambenih zgrada, a osnovni cilj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prilikom donošenja ovog pravog akta bio je uvođenje reda u stambenu oblast.

- Prema ovom zakonu, vlasnici objekata imaju obavezu da održavaju zgradu tako da od nje ne nastane opasnost po život i zdravlje ljudi, bilo stanara i korisnika ili trećih lica ili bilo kakva druga šteta - kažu za eKapiju u Ministarstvu građevinarstva.

Jedna od novina je i uvođenje registracije stambenih zajednica, što do sada nije bila obaveza, a što će omogućiti efikasnije upravljanje zgradama, transparentnost i dostupnost podataka o tome da li zgrada ima upravnika ili je angažovala profesionalnog, da li je donela program održavanja i niz drugih podataka koji će omogućiti i lokalnoj samoupravi da ostvari uvid u potrebe stambenih zajednica na svojoj teritoriji.

Kako kažu u Ministarstvu, izrada registra je u toku i vrlo je moguće da ceo sistem zaživi i pre zakonom predviđenih rokova.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kada su u pitanju troškovi potrebni za održavanje zgrade, ta obaveza je i ranije postojala, a problemi su nastajali tamo gde vlasnici nisu hteli da učestvuju u troškovima. Zato je ovim zakonom jasnije propisana odgovornost za neodržavanje.

- Novi Zakon o stanovanju rešiće i problem održavanja i upravljanja zajedničkim prostorima poput zajedničkih teretana, unutrašnjih parkova i slično - kaže za eKapiju Ivan Petrović iz advokatske kancelarije Janković, Popović, Mitić (JPM).

Kako navodi, nedostatak odgovarajuće pravne regulative doprineo je smanjenom broju investicija u luksuznu stanogradnju, odnosno izgradnju objekata po principu kondominijuma, u kojima se korišćenje i održavanje zajedničkih prostorija prepušta različitim oblicima organizovanja stanara i u kojima su pravila ponašanja i obaveze stanara unapred postavljena i jasna.

- Investitor koji namerava da sagradi kondominijum – zgradu u kojoj će stanarima biti pruženo mnogo više od pukog stana i u kojoj će stanari imati na raspolaganju širok spektar dodatnih mogućnosti i usluga, može pre nego što počne prodaju stanova u zgradi doneti Interna pravila i organizovati posebno lice, koje će delovati kao profesionalni upravnik konkretne zgrade. Na taj način, investitor će uvećati vrednost stanova u zgradi, tako što će vlasnicima stanova unapred predočiti koje pogodnosti dobijaju ukoliko kupe stan baš u njegovoj zgradi i umanjiti rizik da, zbog opstrukcije rada organa zgrade, zajednički delovi zgrade, uključujući i delove koji uvećavaju vrednost, ostanu zapušteni i neodržavani – objašnjava Ivan Petrović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...