INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinarstvo ili hleb sa sedam kora

07.03.2017. | RTS

Posle višegodišnjeg pada, prvi put od 2008. godine u 2016. zabeležen je rast proizvodnje i prodaje građevinskog materijala. Proizvođači građevinskog materijala, koji su prethodnih godina radili sa polovinom kapaciteta, sve su uposleniji i to zahvaljujući povećanom izvozu. Međutim, upozoravaju da ih i dalje ugrožava nelegalna konkurencija, a u resornom sindikatu navode da su među najmanje plaćenim radnicima u Evropi.

Od oko 100 ciglana koliko ih je nekad bilo u Srbiji ostalo je desetak. Pre deceniju bilo je 7.000 zaposlenih u industriji građevinskog materijala, a sada ih je oko 2.000.

- Opstali su samo najjači, kad pada tražnja počinju da rade ispod cene koštanja i jedan po jedan propada. Naravno da se radi i na crno - kaže Momčilo Radojčin, generalni direktor Industrije građevinskog materijala Novi Bečej.

- Moram da naglasim da je vrlo prisutno raslojavanje tržišta, traže se najskuplji proizvodi i traže se najjeftiniji. Može se videti da je i uvoz porastao - kaže Petar Miljković iz Zorka keramike u Šapcu.

Opstaju, kako kažu, zahvaljujući izvozu od 60 odsto proizvodnje.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Najveća tržišta su nam Kosovo, Albanija, Bugarska, Rumunija. Ono što je značajno jeste da je u prethodnoj godini povećan broj izdatih građevinskih dozvola, što je značajno, jer se naš materijal upotrebljava u individualnoj stambenoj gradnji i za adaptaciju - kaže Slavica Živković, sekretar Udruženja proizvođača građevinskog materijala.

Vrednost izvedenih građevinskih radova u prošloj godini veća je pet odsto nego 2015. godine. Za trećinu je više novih ugovora i izdatih dozvola. Najviše se gradi u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru.

- Mi smo prošle godine imali veliko učešće nelegalne gradnje koje se ogleda u prodaji građevinskog materijala, ali se statistički kao broj izgrađenih stanova ne vidi. Taj trend se nastavio nešto manjim tempom i ove godine. Ljudi neprincipijelno koriste da završe, čak i započnu nove objekte, koriste uslove legalizacije - kaže Aca Popović iz Privredne komore Srbije - Odbora za građevinu.

U građevini radi 12 odsto zaposlenih u republici. Četvrtina zaposlenih su sezonski građevinci.

- Nema dovoljno radnika za građevinarstvo u Srbiji i često se dovode podizvođači, nalaze radnike bukvalno po ulicama koji su potpuno neobučeni za rad u građevinarstvu. Često se primaju plate na crno, tako da je to hleb sa sedam kora - navodi Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Prema najavama resornog ministarstva vrednost građevinskih radova na kojima mogu da rade domaće firme u naredne dve godine je 970 miliona evra. Međutim, sudeći po podacima uskoro neće imati školovanih zidara. Ove godine, u celoj republici, upisano je svega 10 učenika koji uče za zidara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;