PRIJAVA-468X60-BANNER

Uređuje se park na Ušću a Beograđani biraju rešenje

25.01.2017. | Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovali su juče (24.01.2017) u Starom dvoru predstavljanju i finalizaciji strategije uređenja parka na Ušću, koju je prezentovao najpoznatiji svetski biro za uređenje javnih prostora Gehl Architects.

Mali je istakao da je osnovna želja uređenje i oplemenjivanje velike zelene površine, a sve u sklopu strategije koja bi Beograd trebalo da vrati na obale reka. On je istakao da je dogovor o predstavljanju rešenja za ovaj deo grada postignut pre nekoliko nedelja.

- Pre nekoliko nedelja ugostili smo čuvenog danskog arhitektu Jana Gela, koji je jedan od najvećih svetskih stručnjaka za uređenje javnih prostora. Želimo da uredimo kompletnu zelenu površinu od hotela „Jugoslavija” do Brankovog mosta. Naša je želja da taj prostor oplemenimo sadržajima kako bi taj deo grada vratili građanima. U ovom trenutku to je zelena površina koja služi za šetnju pored promenade, ali ni na koji drugi način ne oplemenjuje život u Beogradu - rekao je Mali.

Ilustracija

Prema njegovim rečima, postoji želja da se taj deo grada oplemeni sa više zabavnih sadržaja, poput akvarijuma, planetarijuma ili muzeja umetnosti, koji će biti otvoren do kraja ove godine. Kako je rekao, uređenje parka „Ušće” trebalo bi da privuče ljude da više vremena provode na otvorenom, ali svakako i da stvori još jednu atrakciju Beograda koja će privlačiti turiste.

- Savsku promenadu radila je kompanija SWA iz Los Anđelesa, a u pitanju je jedna od najpoznatijih svetskih kompanija koje se bave uređenjem promenada. Veliku kulu Beograda na vodi radi SOM, renomirana kompanija iz Čikaga, a evo sada sarađujemo sa Janom Gelom. Velike arhitekte su zainteresovane da daju svoj doprinos oporavku i razvoju Beograda, i to je veoma važno. Kada tako poznata imena rade na projektima u našem gradu, onda je sigurno da će se sve to dobro pročuti po svetu, što će svakako pozitivno uticati na broj turista i izgled Beograda - ocenio je Mali.

Gradonačelnik je napomenuo da u narednih nekoliko nedelja očekuje finalnu prezentaciju, nakon čega će JKP Zelenilo Beograd uraditi projekat. Osim toga, u biranju rešenja učestvovaće i građani Beograda.

- Pomoću aplikacije „Beograđani” svim građanima Beograda ćemo dati mogućnost da glasaju za ovo rešenje. Takođe, želimo da čujemo njihove sugestije i komentare, kao i ideje na koji način dodatno možemo da oplemenimo ovaj prostor. To će svakako biti prvi slučaj da se jedna velika zelena površina uređuje konsenzusom svih građana Beograda. Ovo je deo šire koncepcije i strategije, kojom želimo da vratimo grad na obale reka - zaključio je Mali.

 

Komentari: 1

mujo 26.01.2017 08.28.28

Zar mi nemamo cuvene arhitekte.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LEGISGS-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;