Zakon će omogućiti pristojno održavanje zgrada

15.12.2016. | Tanjug

Juče (14.12.2016) je na skupštinskoj raspravi najviše reči bilo o Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada čiji je cilj, prema rečima potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, pristojno održavanje zgrada prvenstveno zbog bezbednosti. Ona je rekla da će stanari među sobom moći da izaberu upravnika, a da u slučaju da se odluče za profesionalnog upravnika zgrada, on će biti dužan da skupštini stanara podnosi izveštaj. Prema njenim rečima, skupština stanara će u svakom trenutku moći da prekine ugovorni odnos sa profesionalnim upravnikom ako je nezadovoljna njegovim radom, kao i da će sve odluke donositi stanari.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mihajlović je u skupštinskoj raspravi o tom predlogu zakona rekla da će skupština stanara, koja se odluči za licenciranog profesionalnog upravnika, sklopiti sa njim ugovor i dogovoriti mesečnu cenu za taj posao.

- Procene su da je taj iznos između 200 i 350 dinara. Može da bude i manji - rekla je Mihajlović i rekla da se održavanje zgrada i do sada plaćalo.

U slučaju da nema dogovora o upravniku, prinudnog upravnika bira lokalna samouprava u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koja je dužna da organizuje obuku za prinudnog upravnika, nakon koje će polagati ispit i dobiti licencu.

Opozicija, između ostalog, smatra da se predloženim rešenjima zadire u privatnost, da će uvođenje profesionalnih upravnika omogućiti partijsko zapošljavanje, da se uvode „privatni izvršitelji", te da će građani dobiti nove troškove.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...