INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Beogradu će se rušiti 368 objekata bez dozvole

30.11.2016. | Lj.Bukvić | Danas

Nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, na teritoriji Beograda, započeta je izgradnja ili je izgrađeno 368 objekata bez građevinske dozvole pa ti objekti ne mogu biti ozakonjeni i biće srušeni.

Ovo ističu za Danas u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prošlo je tačno godinu dana otkad je počeo da važi Zakon koji je usvojen kako bi se i konačno rešio problem bespravne gradnje, ali uprkos najavama države da će svi koji se odluče da krenu da grade nakon 27. novembra 2015. biti srušeni bez dalje rasprave, očigledno je bilo onih koji su odlučili da pokušaju.

U Ministarstvu potvrđuju da će objekti građeni bez građevinske dozvole od novembra 2015. biti srušeni i ističu da se pod bespravno sagrađenim objektima podrazumevaju ne samo potpuno novi objekti, već i oni koji su dograđeni, sanirani, adaptirani i rekonstruisani.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Naime, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je u julu formirala Radnu grupu koja je trebalo da prati sprovođenje Zakona o ozakonjenju. Sve gradske opštine su bile dužne da najpre do septembra, a potom do 27. novembra (produžen rok) dostave Radnoj grupi podatke o objektima za rušenje, odnosno onima koji su započeti da se grade mimo Zakona. Spiskovi su stigli na adresu Ministarstva, a osim 368 koliko ih je na teritoriji Beograda, spremno za rušenje je i 424 objekta u Srbiji, koliko bi ih trebalo srušiti u poslednjem kvartalu ove godine.

U Srbiji prema nezvaničnim podacima (jer zvaničnih nema) postoji 1,5 milion nelegalno izgrađenih objekata, od toga gotovo milion ih je u Beogradu. Proces legalizacije ide slabo, prema podacima od ranije, podneto je nešto više od 770.000 zahteva za legalizaciju, u poslednjih godinu dana legalizovano je manje od 30.000 objekata.

Uz sve pohvale Ministarstvu građevinarstva (i drugima koji su dali doprinos ovome) koje je poslednjih godina pokušalo ne samo ovim Zakonom već i uvođenjem elektronske građevinske dozvole, kao i znatnim skraćenjem roka za izdavanje dozvola da uvede red u oblast u kojoj se decenijama pravio haos, čini se da tek predstoji bitka. Jer sledi rušenje bespravnih objekata, s jedne strane, i pokušaj države da natera one koji to nisu do sada učinili da legalizuju svoje bespravno sagrađene objekte. I dok je država za legalizaciju smislila pravni lek, tako što će one koji jednostavno ne budu želeli da plate legalizaciju objekta sačekati „zabrana raspolaganja", odnosno nemogućnost da ga prodaju ili daju u nasledstvo, biće zanimljivo videti kako će i od koga krenuti rušenje bespravnih objekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;