Važna uloga ZSO u oblasti urbanog i prostornog planiranja

30.11.2016. | Tanjug

Zajednica srpskih opština (ZSO) treba da ima značajnu ulogu u oblasti urbanog i prostornog planiranja, a izrada prostorno - planske dokumentacije treba da bude među njenim prioritetima, rečeno jejuče (29.11.2016) na debati koja je održana u Kosovskoj Mitrovici.

Šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić rekla je da će od nadležnosti koje bude imala ZSO zavisiti i to u kojoj meri će Zajednica moći da se bavi pitanjem prostornog planiranja u opštinama koje budu u njenom sastavu.

- Nemam informaciju koje će tačno biti nadležnosti ZSO, ali svejedno, ZSO neće moći samostalno da radi kada je u pitanju prostorno planiranje, tu će svakako prvi korak uvek praviti opštine i imaćemo, pretpostavljam, usku saradnju sa odeljenjem ZSO koje će se baviti ovim pitanjem - naglasila je Hodžićeva.

Ona je kazala da bi ZSO trebalo da ima značajnu ulogu u regionalnom razvojnom planu koji će, kako je ocenila, imati direktan uticaj ne samo na organizaciju prostora već i na ekonomski razvoj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Načelnik odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambene poslove opštine Kosovska Mitrovica Dragan Spasojević ocenio je da izrada prostorno - planske dokumentacije treba da bude među prioritetima buduće ZSO.

- Izrada prostorno - planske dokumentacije treba da bude jedan od prioriteta ZSO. Nije samo izrada prostornog plana, nego i izrada generalnog urbanističkog plana i izrada detaljnih urabinističkih planova važna, verovatno i ekonomski segmenti. Sa svim tim bi trebalo da se bavi lokalna zajednica, takođe strateško planiranje u ekonomskom razvoju je veoma vazno - istakao je Spasojević.

On je dodao da je inicijativa o regionalnom prostornom planu za četiri opštine na severu Kosova ranije pokrenuta i da bi realizacija bila od velikog značaja jer bi definisala sve infrastrukturne potrebe.

Debatu o uticaju ZSO na prostorno planiranje, u okviru projekta „Moj stav" koji je podržan od KFOS, organizovao je, u Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici, Radio Kontakt plus.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...