PRIJAVA-468X60-BANNER

Važna uloga ZSO u oblasti urbanog i prostornog planiranja

30.11.2016. | Tanjug

Zajednica srpskih opština (ZSO) treba da ima značajnu ulogu u oblasti urbanog i prostornog planiranja, a izrada prostorno - planske dokumentacije treba da bude među njenim prioritetima, rečeno jejuče (29.11.2016) na debati koja je održana u Kosovskoj Mitrovici.

Šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić rekla je da će od nadležnosti koje bude imala ZSO zavisiti i to u kojoj meri će Zajednica moći da se bavi pitanjem prostornog planiranja u opštinama koje budu u njenom sastavu.

- Nemam informaciju koje će tačno biti nadležnosti ZSO, ali svejedno, ZSO neće moći samostalno da radi kada je u pitanju prostorno planiranje, tu će svakako prvi korak uvek praviti opštine i imaćemo, pretpostavljam, usku saradnju sa odeljenjem ZSO koje će se baviti ovim pitanjem - naglasila je Hodžićeva.

Ona je kazala da bi ZSO trebalo da ima značajnu ulogu u regionalnom razvojnom planu koji će, kako je ocenila, imati direktan uticaj ne samo na organizaciju prostora već i na ekonomski razvoj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Načelnik odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambene poslove opštine Kosovska Mitrovica Dragan Spasojević ocenio je da izrada prostorno - planske dokumentacije treba da bude među prioritetima buduće ZSO.

- Izrada prostorno - planske dokumentacije treba da bude jedan od prioriteta ZSO. Nije samo izrada prostornog plana, nego i izrada generalnog urbanističkog plana i izrada detaljnih urabinističkih planova važna, verovatno i ekonomski segmenti. Sa svim tim bi trebalo da se bavi lokalna zajednica, takođe strateško planiranje u ekonomskom razvoju je veoma vazno - istakao je Spasojević.

On je dodao da je inicijativa o regionalnom prostornom planu za četiri opštine na severu Kosova ranije pokrenuta i da bi realizacija bila od velikog značaja jer bi definisala sve infrastrukturne potrebe.

Debatu o uticaju ZSO na prostorno planiranje, u okviru projekta „Moj stav" koji je podržan od KFOS, organizovao je, u Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici, Radio Kontakt plus.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;