PRIJAVA-468X60-BANNER

Katastar samo na klik

24.10.2016. | Z.R. | Novosti

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu su proteklih meseci skenirali i digitalizovali svaki dokument na osnovu kojeg se tačno vidi šta je izgrađeno na određenom placu, kako izgleda i čije je vlasništvo. Tako će svaki građanin na osnovu broja parcele ili adrese moći preko interneta da proveri podatke o nepokretnosti za koju je zainteresovan i utvrdi da li je upisana u katastar. Ovaj, digitalni plan, samo je deo projekta Svetske banke, uz pomoć kojeg se odvija reforma katastra.

Borko Drašković, direktor RGZ kaže da je u 4.521 katastarskoj opštini uneto 18,8 miliona katastarskih parcela na kojima se nalazi četiri miliona objekata.

- Dobili smo digitalni plan, na kojem je proteklih 20 godina radilo mnogo generacija. Oni su unosili podatke, ali je poslednjih meseci, zahvaljujući projektu SB, ovaj postupak značajno ubrzan i okončan - objašnjava Drašković. - Bili smo 73. na „Doing business“ listi, a očekujemo da ćemo ove godine imati skok od 20 mesta. Želimo da do 2020. godine budemo među prvih 20 zemalja. Svetska banka je među pozitivne stvari koje smo odradili uvrstila brži upis transakcija nepokretnosti u RGZ. U 2015. se to radilo za 48 dana, a danas za 11.

Načelnik odeljenja za izradu digitalnih katastarskih planova, Anita Božinović kaže da će građani ono za šta su morali da odlaze u RGZ, sada moći da provere od svoje kuće.

- Moći će kopiju plana da dobiju za jedan dan, a njegova izrada će trajati pet minuta, jer to više neće biti manuelna, već digitalna radnja - kaže Božinovićeva. - Ranije se čekalo od tri do sedam dana.

 

Komentari: 1

Boris 06.02.2018 11.58.28

Mnoge generacije su radile na digitalizaciji nekretnina u Beogradu i mnogo sredstava je potroseno samo ja ni danas nemam uvid u objekat u koji imam stan Jasenova 16,Cukarica. Takodje u Trznom Centru okretnica,Bul.Kralja Aleksandra 488a nema polovine 50 lokala u katastru.I ono sto ima zaokruzivana je kvadratura pa sam u Gradskoj upravi za Urbanizam morao da platim da mi se izda uverenje o tacnoj kvadraturi.Eto to je azurirano do danas.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;