IZOLACIJA-468X60-BANNER

Putarina bez zaustavljanja - JP "Putevi Srbije" pustilo u rad novi sistem za elektronsko plaćanje

22.12.2009. | Večernje novosti

Na autoputu Beograd - Niš od ponedeljka putarina može da se plaća i bez zaustavljanja vozila. JP "Putevi Srbije" pustilo je u rad novi sistem za elektronsko plaćanje pomoću takozvanih tagova, malih uređaja, koji su smešteni u vozilima. Tag se zasada kupuje u Auto-moto savezu Srbije po ceni od 3.500 dinara.

Prema rečima Milutina Mrkonjića, ministra za infrastrukturu na ovom projektu bile su angažovane isključivo domaće firme. Plaćanje bez zaustavljanja moguće je na naplatnim stanicama Bubanj potok, Mali Požarevac, Vodanj, Smederevo, Batočina, Jagodina, Ražanj, Aleksinački rudnici, Aleksinac, Trupale, a u narednom periodu očekuje se da će biti uveden i na stanicama Ćuprija, Paraćin i Pojate.

Reč je o jednom od najsavremenijih sistema u Evropi, koji je osmislio Institut "Mihailo Pupin". Projekat je koštao za sve naplatne stanice oko 12 miliona evra. Ovaj sistem izvezen je već u Crnu Goru i Kongo, a trenutno se pregovara sa još dve velike zemlje. Bezgotovinski način plaćanja putarine će funkcionisati tako što će pri prolasku vozila, koja imaju poseban uređaj, kroz naplatnu stanicu, sistem očitavati podatke vozila i skidaće novac sa kartice, posle čega se rampa podiže.

Prihod

Prema rečima Milenka Cakovića, direktora naplate putarine, za prvih 11 meseci ove godine ostvaren je prihod od 12,6 milijardi dinara. Kroz naplatne rampe u Srbiji prošlo je 30,3 miliona vozila. U decembru se očekuje još 2,5 miliona vozila i prihod od još 1,1 milijarde dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;