PRIJAVA-468X60-BANNER

Na legalizaciju u Nišu čeka više od 30.000 objekata

26.09.2016. | Beta

Na legalizaciju u Nišu čeka više od 30.000 bespravno izgrađenih objekata, pa tako svaki referent Uprave za planiranje i izgradnju treba da obradi oko 3.000 zahteva za legalizaciju, saznaje agencija Beta od načelnika te uprave Rodoljuba Mihajlovića.

- U oblasti legalizacije objekata stanje je dosta komplikovano jer se prilikom donošenja Zakona o ozakonjenju nije vodilo računa o predmetima koji su već prisutni u organima nadležnim za posupak legalizacije - objasnio je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Uprava za planiranje i izgradnju u Nišu radi trenutno i po zahtevima za legalizaciju koji su podneti do 29. januara 2014. godine, i po rešenjima građevinske inspekcije koja su doneta nakon što je novembra prošle godine donet Zakon o ozakonjenju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Uprava radi po tim starim zahtevima, ali je to veoma teško jer su se zahtevi združivali - rekao je Mihajlović.

On je istakao da ima problema u postupanju građevinske inspekcije u skladu sa Zakonom ozakonjenju objekata jer su rešenja o uklanjaju i ozakonjenju objekata doneta bez satelitskog snimka na sajtu Ministarstva gradjevinarstva.

- Još ne znamo da li ćemo moći da prihvatimo satelitski snimak vidljiv na sajtu Republičkog geodetskog zavoda ili ćemo morati da čekamo da snimak bude vidljiv na sajtu Ministarstva građevinarstva, kao što Zakon predviđa - naglasio je Mihajlović.

Uprava za planiranje i izgradnju u Nišu, dodao je Mihajlović, očekuje da će se taj problem uskoro razrešiti uz instrukcije koje će dobiti od nadležnih u Ministarstvu građevinarstva.

On dodaje da je Uprava dobila uveravanja da će dobiti i određeni broj novih službenika na poslovima legalizacije.

Za izgradnju novih objekata niška Uprava za planiranje i izgradnju primila je od početka godine 168 zahteva, a izdala je 63 građevinske dozvole. Tokom prošle godine Upravi su stigla 159 zahteva, a izdala je 120 dozvola za gradnju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...

;