Za godinu dana u Nišu izdata 3 energetska pasoša

09.09.2016. | J.C.M. | Južne vesti

Od ukupno 1.220 energetskih pasoša, obaveznih za nove i zgrade koje se rekonstruišu, koji su do sada izdati u Srbiji, samo 18 njih dobile su zgrade na jugu zemlje - po 6 u Nišavskom i Jablaničkom i po 2 u Topličkom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rečeno da su njima u 2015. godini dostavljena 3 pasoša za zgrade koje se nalaze u Nišu, a samo jedan u ovoj godini. Ništa bolja situacija nije ni u Vranju gde je prošle godine izdat samo jedan, a ove nijedan.

- U evidenciji za 2015. i 2016. godinu nema dostavljenih pasoša za zgrade koje se nalaze na teritoriji Pirota, ali napominjemo da se grad Pirot uključio u projekat „Lokalni akcioni plan energetske efikasnosti” i da je u okviru tog projekta urađeno 5 energetskih pasoša čije dostavljanje uskoro očekujemo - kažu u ovom Ministarstvu.

Napominju i da je možda broj izdatih energetskih pasoša veći, ali da to još nije evidentirano.

- Naime, radne organizacije koje ih izdaju imaju rok od 15 dana od dana izdavanja da ih dostave, a čest je i slučaj da tu svoju obavezu zaborave da urade na vreme, pa čak i ne ispune - objašnjavaju u Ministarstvu.

Ovaj pasoš po domaćem zakonodavstvu, ali i direktivama Evropske unije, moraju imati nove i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju.

Tako je obaveza investitora da objekat visokogradnje koji grade, u zavisnosti od vrste i namene, mora biti projektovan, izgrađen, korišćen i održavan na način kojim se obezbeđuju propisana energetska svojstva, koja se utvrđuju izdavanjem sertifikata o energetskim svojstvima objekta. Bez ovog sertifikata, nemoguće je dobiti upotrebnu dozvolu.

Kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u Srbiji do sada ima 1.566 inženjera koji mogu da izrađuju elaborate energetske efikasnosti i 162 radne organizacije koje su ispunile uslove da mogu izdavati energetske pasoše. Obaveza je da svaki novi objekat mora biti najmanje u „C” razredu. Inače, energetski pasoš zgrade sadrži podatke o energetskom razredu zgrade koji je određen na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...