IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za godinu dana u Nišu izdata 3 energetska pasoša

09.09.2016. | J.C.M. | Južne vesti

Od ukupno 1.220 energetskih pasoša, obaveznih za nove i zgrade koje se rekonstruišu, koji su do sada izdati u Srbiji, samo 18 njih dobile su zgrade na jugu zemlje - po 6 u Nišavskom i Jablaničkom i po 2 u Topličkom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rečeno da su njima u 2015. godini dostavljena 3 pasoša za zgrade koje se nalaze u Nišu, a samo jedan u ovoj godini. Ništa bolja situacija nije ni u Vranju gde je prošle godine izdat samo jedan, a ove nijedan.

- U evidenciji za 2015. i 2016. godinu nema dostavljenih pasoša za zgrade koje se nalaze na teritoriji Pirota, ali napominjemo da se grad Pirot uključio u projekat „Lokalni akcioni plan energetske efikasnosti” i da je u okviru tog projekta urađeno 5 energetskih pasoša čije dostavljanje uskoro očekujemo - kažu u ovom Ministarstvu.

Napominju i da je možda broj izdatih energetskih pasoša veći, ali da to još nije evidentirano.

- Naime, radne organizacije koje ih izdaju imaju rok od 15 dana od dana izdavanja da ih dostave, a čest je i slučaj da tu svoju obavezu zaborave da urade na vreme, pa čak i ne ispune - objašnjavaju u Ministarstvu.

Ovaj pasoš po domaćem zakonodavstvu, ali i direktivama Evropske unije, moraju imati nove i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju.

Tako je obaveza investitora da objekat visokogradnje koji grade, u zavisnosti od vrste i namene, mora biti projektovan, izgrađen, korišćen i održavan na način kojim se obezbeđuju propisana energetska svojstva, koja se utvrđuju izdavanjem sertifikata o energetskim svojstvima objekta. Bez ovog sertifikata, nemoguće je dobiti upotrebnu dozvolu.

Kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u Srbiji do sada ima 1.566 inženjera koji mogu da izrađuju elaborate energetske efikasnosti i 162 radne organizacije koje su ispunile uslove da mogu izdavati energetske pasoše. Obaveza je da svaki novi objekat mora biti najmanje u „C” razredu. Inače, energetski pasoš zgrade sadrži podatke o energetskom razredu zgrade koji je određen na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;