INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Rusija i Indija parafirale sporazum o izgradnji reaktora

08.12.2009. | Biznis

Indijski premijer Manmoan Sing, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Moskvi, parafirao je danas sa ruskim zvaničnicima konačan sporazum o izgradnji četiri nuklearna reaktora.

Rusija može da izgradi u Indiji do 20 nuklearnih energetskih blokova i da za to dobije desetine milijardi dolara, izjavio je predsednik ruske agencije za nuklearnu energetiku "Rosatom" Sergej Kirijenko, prenose agencije.

Prema rečima Kirijenka, na atomskoj centrali "Kudankulam", koja je u izgradnji, podićiće se ukupno šest reaktora. Još četiri do šest energetskih blokova ruski nuklearni energetičari bi mogli da podignu u zapadnom Bengalu, dok bi ostali bili na lokaciji koja se za sada ne saopštava.

Izgradnja reaktora u atomskoj centrali "Kudankulam" dogovorena je još u vreme Sovjetskog Saveza, kada je SSSR potpisao neophodne dokumente sa Indijom 1988. godine.

Nakon deset godina sporazum je dopunjen, a 2007. godine su usledili pregovori Vladimira Putina, koji je tada bio na funkciji predsednika Rusije, i Manmoana Singa, nakon kojih je objavljeno da će kompanija "Atomstrojeksport" izgraditi u "Kudankulamu" četiri reaktora. Agencije su, međutim, ove godine prenosile da se grade samo dva bloka.

Novi sporazum o izgradnji nuklearnih reaktora potpisan je tokom posete Singa Moskvi. On se danas sastao i sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom.

Medvedev je na konferenciji za štampu posle sastanka sa indijskim premijerom Sinhom izjavio da će robna razmena Rusije i Indije dogodine biti bezmalo udvostručena, na deset milijardi dolara, i da će Moskva i Delhi jačati saradnju u okviru grupacije BRIK (Brazil, Rusija, Indija, Kina).

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;