IZOLACIJA-468X60-BANNER

Rusija i Indija parafirale sporazum o izgradnji reaktora

08.12.2009. | Biznis

Indijski premijer Manmoan Sing, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Moskvi, parafirao je danas sa ruskim zvaničnicima konačan sporazum o izgradnji četiri nuklearna reaktora.

Rusija može da izgradi u Indiji do 20 nuklearnih energetskih blokova i da za to dobije desetine milijardi dolara, izjavio je predsednik ruske agencije za nuklearnu energetiku "Rosatom" Sergej Kirijenko, prenose agencije.

Prema rečima Kirijenka, na atomskoj centrali "Kudankulam", koja je u izgradnji, podićiće se ukupno šest reaktora. Još četiri do šest energetskih blokova ruski nuklearni energetičari bi mogli da podignu u zapadnom Bengalu, dok bi ostali bili na lokaciji koja se za sada ne saopštava.

Izgradnja reaktora u atomskoj centrali "Kudankulam" dogovorena je još u vreme Sovjetskog Saveza, kada je SSSR potpisao neophodne dokumente sa Indijom 1988. godine.

Nakon deset godina sporazum je dopunjen, a 2007. godine su usledili pregovori Vladimira Putina, koji je tada bio na funkciji predsednika Rusije, i Manmoana Singa, nakon kojih je objavljeno da će kompanija "Atomstrojeksport" izgraditi u "Kudankulamu" četiri reaktora. Agencije su, međutim, ove godine prenosile da se grade samo dva bloka.

Novi sporazum o izgradnji nuklearnih reaktora potpisan je tokom posete Singa Moskvi. On se danas sastao i sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom.

Medvedev je na konferenciji za štampu posle sastanka sa indijskim premijerom Sinhom izjavio da će robna razmena Rusije i Indije dogodine biti bezmalo udvostručena, na deset milijardi dolara, i da će Moskva i Delhi jačati saradnju u okviru grupacije BRIK (Brazil, Rusija, Indija, Kina).

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;