Udeo građevinarstva u BDP bar sedam odsto

26.08.2016. | Beta

U naredne četiri godine udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije, trebalo bi da bude najmanje sedam odsto, najavila je ministarka saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u interviju agenciji Beta kazala da je sada udeo građevinarstva u BDP-u oko 5,5 odsto, dok je pre dve godine bilo manje od četiri odsto.

- Naredne četiri godine, udeo građevinarstva u BDP-u treba da bude najmanje sedam odsto. Ako sve bude išlo ovim tokom kao i u prethodne dve godine  -  da otvaramo nove projekte, završetak Koridora 11, modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, rehabilitacija 1.100 kilometara puta, nastavak modernizacija Železnica Srbije, novi auto-put Niš-Merdare-Priština, a to su sve projekti gde treba da rade domaće kompanije, to će automatski povući razvoj ostalih sektora i razvoj grradjevinarstva - naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da se u prošle dve godine zakonskim okvirima uređen sistem funkcionisanja u građevinarstvu Srbije, pre svega u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola, a i država je stala iza domaćih kompanija i one su dobijale poslove na svim tenderima, bilo da je u pitanju izgradnja mosta, neke deonice na Koridoru 10 ili rehabilitacija puteva.

- Mi moramo da pomognemo domaćoj građevinskoj operativi i to je ono što nas očekuje - kazala je Zorana Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije, dodavši da očekuje da će biti veće i plate u građevinarstvu koje su niže od proseka, a podsetila je da su u prošle dve godine porasle za dva odsto.

Ministarka je navela da je vrednost građevinskih poslova u Srbiji u prvih šest meseci ove godine porasla za preko 50 odsto u odnosu na vrednost prethodnih nekoliko godina, što, kako je naglasila, pokazuje da se pokreću stvari, ali da to ipak ne znači da je stanje odlično i da ne treba dalje ništa raditi.

Zorana Mihajlović je naglasila da će prioritet Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije biti završetak Koridora 10, spajanje Koridora 11 do Čačka, i proširenje razvoja vazdušnog saobraćaja, kao i rehabilitacija puteva i železničke infrastrukture i završetak procesa ozakonjenja i nastavak izdavanja elektronskih građevinskih doizvola.

- Srbija sigurno, ako govorimo o četiri godine novog mandata, može da očekuje najmanje 500 kilometara pruga kojima ćemo se voziti ne samo novim vozovima, već i prosečnom brzinom izmedju 100 i 110 kilometara na sat - dodala je ona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...