Elektronske građevinske dozvole u Srbiji - IKEA „probila led“

16.06.2016. | eKapija

Od 4. januara 2016. u Srbiji je počela primena elektronskih građevinskih dozvola koje su ukinule papir i šaltere, ali i prostor za korupciju. Ovu smelu reformu uvelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa NALED-om, uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske, GIZ-a, USAID-a i Svetske banke.

Uprkos skepsi, u proteklih pet meseci, većina gradova i opština uspela je u potpunosti da savlada novi sistem e-dozvola i da poštuje kraće rokove – do početka juna rešeno je 83% podnetih zahteva od čega više od 60% pozitivno.

Prva velika investicija koja je dobila elektronsku građevinsku dozvolu je izgradnja robne kuće i prateće infrastrukture kompanije IKEA u Beogradu.

- Pozdravljamo ovaj korak ka unapređivanju poslovnog ambijenta u Srbiji. Kao prednosti novog sistema voleo bih da istaknem činjenicu da investitor sada ima bolji pregled procesa izdavanja dozvola jer u svakom trenutku može da ima uvid u status svog zahteva i da proveri da li se procedura odvija u zakonski definisanim rokovima. Tu su naravno i ostale prednosti elektronskog komuniciranja poput brzine razmene informacija, veća je transparentnost i manji negativan uticaj na životnu sredinu – rekao je Vladislav Lalić, regionalni direktor za razvoj IKEA jugoistočna Evropa.

Do sredine marta podneto je nešto manje od 4.000 zahteva za dobijanje različitih odobrenja da bi taj broj do prve nedelje juna narastao na 17.624, pokazuje statistika portala eDozvole.

Među gradovima, najbolji procenat rešenih predmeta imaju Sombor i Užice (oko 92%), a u stopu ih prate Čačak, Šabac (oko 91%) i Pančevo (90%). Među opštinama, ističu se Aleksandrovac, Novi Bečej, beogradska opština Stari grad (oko 97 %), a za njima Trstenik i Kučevo (oko 96 %).

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...