Elektronske građevinske dozvole u Srbiji - IKEA „probila led“

16.06.2016. | eKapija

Od 4. januara 2016. u Srbiji je počela primena elektronskih građevinskih dozvola koje su ukinule papir i šaltere, ali i prostor za korupciju. Ovu smelu reformu uvelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa NALED-om, uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske, GIZ-a, USAID-a i Svetske banke.

Uprkos skepsi, u proteklih pet meseci, većina gradova i opština uspela je u potpunosti da savlada novi sistem e-dozvola i da poštuje kraće rokove – do početka juna rešeno je 83% podnetih zahteva od čega više od 60% pozitivno.

Prva velika investicija koja je dobila elektronsku građevinsku dozvolu je izgradnja robne kuće i prateće infrastrukture kompanije IKEA u Beogradu.

- Pozdravljamo ovaj korak ka unapređivanju poslovnog ambijenta u Srbiji. Kao prednosti novog sistema voleo bih da istaknem činjenicu da investitor sada ima bolji pregled procesa izdavanja dozvola jer u svakom trenutku može da ima uvid u status svog zahteva i da proveri da li se procedura odvija u zakonski definisanim rokovima. Tu su naravno i ostale prednosti elektronskog komuniciranja poput brzine razmene informacija, veća je transparentnost i manji negativan uticaj na životnu sredinu – rekao je Vladislav Lalić, regionalni direktor za razvoj IKEA jugoistočna Evropa.

Do sredine marta podneto je nešto manje od 4.000 zahteva za dobijanje različitih odobrenja da bi taj broj do prve nedelje juna narastao na 17.624, pokazuje statistika portala eDozvole.

Među gradovima, najbolji procenat rešenih predmeta imaju Sombor i Užice (oko 92%), a u stopu ih prate Čačak, Šabac (oko 91%) i Pančevo (90%). Među opštinama, ističu se Aleksandrovac, Novi Bečej, beogradska opština Stari grad (oko 97 %), a za njima Trstenik i Kučevo (oko 96 %).

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...