Elektronske građevinske dozvole u Srbiji - IKEA „probila led“

16.06.2016. | eKapija

Od 4. januara 2016. u Srbiji je počela primena elektronskih građevinskih dozvola koje su ukinule papir i šaltere, ali i prostor za korupciju. Ovu smelu reformu uvelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa NALED-om, uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske, GIZ-a, USAID-a i Svetske banke.

Uprkos skepsi, u proteklih pet meseci, većina gradova i opština uspela je u potpunosti da savlada novi sistem e-dozvola i da poštuje kraće rokove – do početka juna rešeno je 83% podnetih zahteva od čega više od 60% pozitivno.

Prva velika investicija koja je dobila elektronsku građevinsku dozvolu je izgradnja robne kuće i prateće infrastrukture kompanije IKEA u Beogradu.

- Pozdravljamo ovaj korak ka unapređivanju poslovnog ambijenta u Srbiji. Kao prednosti novog sistema voleo bih da istaknem činjenicu da investitor sada ima bolji pregled procesa izdavanja dozvola jer u svakom trenutku može da ima uvid u status svog zahteva i da proveri da li se procedura odvija u zakonski definisanim rokovima. Tu su naravno i ostale prednosti elektronskog komuniciranja poput brzine razmene informacija, veća je transparentnost i manji negativan uticaj na životnu sredinu – rekao je Vladislav Lalić, regionalni direktor za razvoj IKEA jugoistočna Evropa.

Do sredine marta podneto je nešto manje od 4.000 zahteva za dobijanje različitih odobrenja da bi taj broj do prve nedelje juna narastao na 17.624, pokazuje statistika portala eDozvole.

Među gradovima, najbolji procenat rešenih predmeta imaju Sombor i Užice (oko 92%), a u stopu ih prate Čačak, Šabac (oko 91%) i Pančevo (90%). Među opštinama, ističu se Aleksandrovac, Novi Bečej, beogradska opština Stari grad (oko 97 %), a za njima Trstenik i Kučevo (oko 96 %).

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...