INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sve veći značaj zaštite od gromova

03.06.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Svake godine munje naprave štete koje se mere stotinama miliona evra. Samo gromobranskim sistemom koji je profesionalno instaliran i u skladu sa propisima, moguća je efikasna zaštita od direktnog udara.

Zadatak gromobranskog sistema je da presretne sve udare munje koji bi mogli da dospeju u objekat. Munja mora biti presretnuta na mestu udara, mora biti skrenuta ka zemlji i elektricitet se mora apsorbovati u zemlji. Ideja je da se spreče toplotni, mehanički ili električni efekti koji prouzrokuju štetu na objektima koji treba da budu zaštićeni ili predstavljaju opasnost za ljude preko kontaktnog ili napona koraka u zgradama.

Pre nego što se počne planiranje gromobranskog sistema za štićeni objekat, mora mu se odrediti klasa zaštite. Od četiri klase koje su u standardu, u prvoj klasi zaštite verovatnoća da će munja biti ‚‚uhvaćena’’ je 98% a u četvrtoj klasi je 78%. Klase se određuju prema nameni objekta.

U Mendenu, sedištu kompanije OBO Bettermann 1995. osnovan je ‚‚BET’’ (tehnološki centar za ispitivanje elektromagnetne kompatibilnosti i gromobranije), koji deluje kao nezavisni institut i bavi se razvojem i testiranjem elemenata spoljašnjih gromobranskih sistema, materijala za uzemljenje, elemenata za izjednačavanje potencijala i odvodnika prenapona. Kada je reč o spoljašnjoj gromobraniji, njihova funkcija se ispituje u skladu sa DIN EN 50164-1.

S obzirom da je ‚‚BET’’ nezavisni institut, ovakve usluge se pružaju svima koji žele da testiraju opremu iz domena gromobranije ili da je testiraju na elektromagnetnu kompatibilnost.

Gromobranska zaštita koju nudi firma OBO Bettermann je u potpunosti u saglasnosti sa standardima. Najvažniji evropski standardi prema kojima su projektovane i izrađene komponente gromobranske zaštite OBO Bettermann su nemački DIN EN 62305—1 do 4.

Što se tiče materijala koji su preporučljivi za izradu spoljašnjih gromobranskih vodova, to su toplo pocinkovani čelik, nerđajući čelik, bakar i aluminijum. Veliki problem gromobranskih instalacija je pojava korozije koja slabi provodnost na mestima kontakata a naročito kada su u pitanju različiti materijali koji dolaze u dodir međusobno. Zbog toga se bakarni elementi ne kombinuju sa galvanizovanim površinama i aluminijumom.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;