Sarajevo: Obnova Trebevićke žičare

15.04.2016. | Sarajevo Construction

- Naredne godine, tačnije do aprila, Sarajevo će ponovo imati Trebevićku žičaru. Ta veza ponovo će, kao nekada, spajati centar grada sa jednim od najlepših izletišta nadomak centra i olimpijskom planinom Trebević – izjavio je zamenik gradonačelnika Sarajeva, Abdulah Skaka.

Prema njegovim rečima, do 11. maja trebalo bi biti završeno rušenje dolazne stanice u blizini devastiranog restorana Vidikovac. Naredni korak biće izrada projekata za obe stanice. Već postoje idejna rešenja za stanice koje je uradio arhitekta Mufid Garibija.

- U međuvremenu će uslediti i rušenje donje stanice na Hrvatinu. Na međunarodnom tenderu dve firme zadovoljile su pretkvalifikacione uslove. U narednom periodu sledi druga faza kvalifikacija, nakon čega će zvanično biti odabran izvođač radova, odnosno isporučilac robe i montaže. Nakon toga pristupiće se izradi glavnog projekta, kojim će biti tačno definisan broj stubova, kabina i ostalo – pojašnjava Skaka.

www.pixabay.com

Trenutna procena je da će žičara imati 12 stubova i 40 kabina, kao i da će vreme vožnje od grada do Trebevića trajati oko osam minuta. Žičara će biti izgrađena na staroj trasi. Za sedam meseci počeće se sa postavljanjem stubova na dužini od 2.200 metara.

- Investitor žičare je Grad Sarajevo. Imamo donaciju koja je čekala da Grad dobije pravo na izgradnju žičare. Obezbedili smo blizu 1,8 miliona evra iz vlastitog budžeta, što je uz 3,6 miliona donacije približno 5,4 miliona evra. Potrebno nam je još 800.000 evra za završetak ovog projekta – dodao je Skaka.

Obnova restorana Vidikovac

- Gradska administracija ulaže dosta truda da se obnovi i restoran Vidikovac. To je važan objekt za samu žičaru i sve posetioce Sarajeva. Zato je on sastavni deo projekta revitalizacija Trebevićke žičare – istakao je Skaka.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...