IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Akademija arhitekture Srbije traži smene zbog „Beograda na vodi“

11.04.2016. | D. Mučibabić | Politika

„Akademija arhitekture Srbije“ (AAS) zatražila je zbog projekta „Beograd na vodi“ hitnu smenu Milutina Folića, glavnog urbaniste Beograda, Nebojše Stefanovića, direktora „Urbanističkog zavoda“, Nele Mićović, direktorke „Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture“, i arhitekata koji su članovi Komisije za planove. Ljudi čiju smenu AAS traži, u svojoj trećoj deklaraciji u poslednjih godinu dana povodom „Beograda na vodi“, „izneverili su svako poverenje građana i struke, dok su u svojoj neupitnoj servilnosti prekršili etički kodeks profesije“, smatra akademija.

Kao razloge za smenu Folića AAS između ostalog navodi da se on saglasio sa „katastrofalnim“ izmenama u urbanističkim planovima za Savski amfiteatar, kojima je dozvoljena gradnja objekata kakvi se ranije nisu mogli naći u području gde se podiže „Beograd na vodi“. Gradskom urbanisti AAS zamera i poništenje ograničenja visine objekata, čime je omogućeno da budući neboderi zaklone kulturno-istorijska znamenja prestonice, kao i to što se nije zauzeo za međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs na kojem bi se birala najbolja rešenja za Savski amfiteatar.

Neki od argumenata koje ta strukovna organizacija poteže za smenu Stefanovića su „da je prostim premeravanjem jedne makete koja je došla niotkuda, bez ikakvih crteža ili idejnih planova za ’Beograd na vodi’ naterao čitav inženjerski sastav ’Zavoda’ da proizvede nakaradni prostorni plan koji ne rešava nijedan urbanistički, arhitektonski i infrastrukturni problem, te da to nazove – urbanističkim projektom“.

U zahtevu za smenjivanje Nele Mićović arhitekte pišu da ona nije javno istupila povodom „Beograda na vodi“ i u odbranu identiteta grada, čime je prekršila član 89. Ustava Srbije, koji se odnosi na kulturno nasleđe i opšti interes naroda i države. Akademija ponovo apeluje da se obustavi projekat „Beograd na vodi“ i naglašava da je njihova jučerašnja deklaracija „isključivo glas upozorenja stručnjaka koji nema ništa zajedničko sa predizbornim stranačkim prepucavanjima“. Milutin Folić nije imao komentar na zahtev AAS, a Nebojša Stefanović i Nela Mićović nisu odgovarali na pozive redakcije „Politike“.

 

Komentari: 1

Aleksandar Novaković, dipl. ing 18.04.2016 10.51.16

Kvazielita uvek zna sve u teoriji bolje...Samo, ni za stotinu godina nisu ustanju ništa da materijalizuju-konkrento da izgrade. Najlakše je samo da se priča i kritikuje. Zašto niste tako kritikovali i most na adi?Sramota. Nama trba prava REZULTATIMA POTVRĐENA ELITA na svim poljima. Dakle, samo REZULTATI!

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;