INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja na Zapadnoj obali staje po obnovi pregovora

24.11.2009. | Tanjug

Predsednik Izraela Šimon Peres rekao je tokom proteklog vikenda u Kairu da će izraelska vlada obustaviti izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali kada se obnove mirovni pregovori sa Palestincima:

- Onog trenutka kada počnemo da pregovaramo, neće biti novih naselja, neće biti konfiskacije zemlje - rekao je Peres na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, naglasivši da je problem naselja preuveličan. Peres je kazao da je "na nesreću, to marginalno pitanje; to je izgradnja nekih kuća koja je postala centralni problem" (neke kuće na fotografiji - prim. gradjevinarstvo.rs):

- Moj odgovor je da čak i to pitanje može biti rešeno pregovorima i dogovorom - rekao je Peres, pozvavši na brzu obnovu pregovora, koji su u zastoju još od decembra 2008. Peres je takođe izrazio uverenje da su Izrael i Palestinci sposobni da premoste razlike i postignu sporazum. Mubarak je naglasio da je budućnost Jerusalima, za koji i Izrealci i Palestinci tvrde da im je glavni grad, pitanje koje brine ceo islamski svet.

- Izrazio sam zabrinutost predsedniku Peresu što mirovni pregovori nisu napredovali od našeg sastanka u julu i da Egipat čeka odgovor Izraela na (zahtev za) zaustavljanje izgradnje naselja u istočnom Jerusalimu - rekao je egipatski predsednik apelujući na Izrael da donese "hrabre odluke zarad mira":

- Želimo kraj naseljavanja na okupiranoj zemlji, uključujući istočni Jerusalim i da obnovimo pregovore o svim pitanjama konačnog statusa, tamo gde su stali", kazao je Mubarak, ocenivši da je "mir još uvek moguć". Prema njegovim rečima, potrebna je politička volja s izraelske strane koja je svesna regionalne situacije i shvata opasnosti gubljenja mogućnosti za mir. Egipat i druge arapske zemlje optužile su Sjedinjene Američke Države da nisu izvršile dovoljan pritsak na Izrael da obustavi izgradnju u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinska strana je zahtevala da se ta izgradnja potpuno obustavi pre povratka pregovaračkom stolu. Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanijahu insistira da se ograničena izgradnja nastavi zbog prirodnog rasta jevrejskog stanovništva. On takođe odbija da zamrzavanje izgradnje obuhvati istočni Jerusalim, gde Palestinci planiraju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Egipat je prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum sa Izraelom još 1979. godine. Američki predsednik Barak Obama je podržao stav Izraela da zaustavljanje izgradnje ne treba da bude uslov za povratak pregovaračkom stolu. Mubarak je pre posete Peresa izjavio da Izrael postavlja nove prepreke miru. Egipatska uloga u posredovanju za sklapanje bliskostočnog mira uključuje i pregovore o razmeni otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita, zatočenog u pojasu Gaze, za stotine palestinskih zatvorenika.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;