IZOLACIJA-468X60-BANNER

"MK Fintel Wind" gradi novi vetropark

31.03.2016. | M. L. J. | Novosti

Njihov prvi vetropark u Srbiji u blizini Kule je počeo da radi, pa se zajednička kompanija biznismena Miodraga Kostića i italijanskih investitora okrenula izgradnji još jednog postrojenja vetroturbina. Radi se o energetskom objektu „Pikolina“ u okolini Vršca, a radovi već su počeli.

Iz „MK grupe“ kažu da je na poslu trenutno angažovano oko 50 radnika.

- „MK Fintel vind“, zajednička kompanija italijanske kompanije „Fintel energia spa“, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi i kompanije „MK grup“, započela je izgradnju drugog vetroparka „Pikolina“ u blizini Vršca – objašnjavaju iz firme Miodraga Kostića. - Snaga vetroparka je 6,6 megavata, a vrednost investicije je oko 10 miliona evra. Takođe, u toku su i pripreme za izgradnju još jednog vetropraka u okolini Vršca. Radi se o projektu „Košava“ ukupne snage 117 megavata, gde će u prvoj fazi biti investirano oko 50 miliona evra.

www.pixabay.com

Prvi vetropark koji je izgrađen svečano je otvoren u novembru prošle godine, a proizvodnja struje je počela 24. februara ove godine. Ovo postrojenje ima tri vetrenjače visine 178 metara u čiju izgradnju je uloženo 15 miliona evra. Vetrogeneratori u Kuli su najviši u jugoistočnoj Evropi, imaju snagu 9,9 megavata i moći će da proizvedu 27 miliona kilovat-sati zelene energije. To je dovoljno za potrebe oko 8.000 domaćinstava.

Kada bude završen posao na vetroparku „Košava“, Srbija će samo iz „MK Fintel Wind“ proizvoditi struju snage 133 megavata, što je skoro trećina od onoga na šta smo se obavezali Energetskoj zajednici. Naime, naša zemlja ima propisan limit od 500 megavati za struju iz vetroparkova.

Čekaju državu

Ostali investitori u okoloni mahom čekaju da se usvoje podzakonske akte u oblasti energetike, kako bi država garantovala ulagačima koji grade vetroparkove da će EPS od njih kupovati struju. Među njima je i „Windvision“, holandsko-belgijska kompanija koja u Srbiji planira dva projekta izgradnje vetroelektrana Alibunar 1 od 99 megavata i Alibunar 2, ukupne instalisane snage 75 megavata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;