INFONET-468X60-BANNER

Užice finansira projekte koji povećavaju energetsku efikasnost

25.03.2016. | Nadežda Gavrilović / Goran Marjanović | RTS

Novu termičku izolaciju i stolariju, kroz projekat energetske efikasnosti koji je, sa 4 miliona dinara, prošle godine sufinansirao grad, dobilo je 28 individualnih stambenih objekata.

- Pri kraju godine urađena je izolacija kuće na osnovu konkursa grada koji nam je pomogao sa 50% sredstava – kaže Dragoslav Luković. - Efekti se već vide... Smatrali smo da ćemo manje trošiti energenata i da će biti manje zagađenje grada.

- Radio sam sve kako treba da se radi i dobio sam mnogo, i mnogo sam uštedeo zahvaljujući toj termoizolaciji – ističe Paun Dubljanin. - Ovaj grad je mnogo zagađen i svi koji to urade, mnogo će dobiti izolacijom.

www.pixabay.com

Veliko interesovanje, efekti i uštede, inicirali su novi konkurs grada, dupliranje sredstava za projekte termičke izolacije, fasada i stolarije.

Novina je, prema rečima Dunja Đenić, većnice zadužene za zaštitu životne sredine, to što će Grad sufinansirati zamenu kotlova, i to zamenu kotlova na gas i pelet.

- Novina je i obaveza potpisnika ugovora da u narednoj grejnoj sezoni koriste isključivo ekološka goriva, pre svega drvo, odnosno pelet i gas – navodi Đenić.

Sa novom grejnom sezonom, Užice će dobiti još stotinu energetski efikasnih objekata i više od hiljadu domaćinstava koja kao energent koriste pelet i gas. Ali, to je tek deseti deo individualnih kotlarnica u gradu.

Ostalima, koje su i najveći uzročnik zagađenja vazduha, konverzija tek predstoji. Zato je i raspisivanje konkursa koji traje do 18. aprila, kako kažu, skroman ali važan korak ka dugoročnom unapređenju životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduha u Uzicu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;