IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novih 1.400 parking mesta u centru grada

21.03.2016. | Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da uskoro počinje dogradnja i rekonstrukcija tri beogradske garaže, kao i da sledeće godine kreće izgradnja dve nove podzemne garaže na Strudentskom trgu i u Ulici kneza Miloša. On je istakao da će to omogućiti oko 1.400 novih parking mesta u centru grada.

Siniša Mali naglašava da će radovi na dogradnji garaže „Obilićev venac” početi za mesec i po dana, a da će nakon toga korisnicima biti na raspolaganju 809 parking mesta, što je za 220 mesta više nego sada, saopšteno je iz beogradske Gradske uprave.

www.pixabay.com

- Ove godine garaža „Obilićev venac“ biće nadograđena sa još četiri polunivoa i na taj način dobiće novih 220 mesta za parkiranje. U planu je da garaža dobije potpuno novu fasadu i krov, a dodatno će biti ojačana i konstrukcija. Garaža će imati ukupno 19.797 kvadrata, dobiće kompletno novu fasadu, kao i krov nad celom površinom, na kom će biti postavljeni solarni paneli, kako bi se obezbedila električna energija za unutrašnje osvetljenje – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, posebna novina koja se na ovom objektu prvi put uvodi u beogradske garaže biće parking mesta sa punjačima, rezervisana za automobile na električni pogon, na kojima će svi koji parkiraju u garaži moći da ih dopune.

On je dodao da će u okviru rekonstrukcije i nadogradnje u garaži „Obilićev venac” posle pune četiri decenije biti ugrađen putnički lift, što će značajno podići kvalitet usluge korisnicima.

Za 40 godina, koliko je garaža „Obilićev venac” u upotrebi, nije bilo značajnijih ulaganja u investiciono održavanje ovog objekta. Višegodišnje habanje i neadekvatno održavanje dovelo je do nužne sanacije prošle godine, kada su od korozije zaštićeni čelični delovi, zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi, međuspratne ploče betonirane i ojačane, a urađena je i hidroizolacija podova. Parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom ovom rekonstrukcijom su izraženije označena i većih su dimenzija. U garaži je postavljeno led osvetljenje sa senzorima, koje osim što doprinosi boljoj vidlljvosti, značajno štedi električnu energiju.

Gradonačelnik je podsetio da je prošle godine u istom obimu izvršena je i sanacija garaže „Zeleni venac“, koja će ove godine biti u potpunosti modernizivana.

- Parking servis je dobio građevinsku dozvolu za novu fasadu i nastavak rekonstrukcije, koja počinje za mesec i po dana. Obuhvatiće novo osvetljenje, stepenište i krov, a planirano je i postavljanje instalacija za automatsku detekciju požara. Tokom rekonstrukcije biće uvedeno i novo, energetski efikasno LED osvetljenje garaže, a potom postavljeni punjači za električne automobile – naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da je pokrenut postupak za uvođenje video nadzora u svim garažama planiranim za rekonstrukciju.

Ove godine video nazor dobiće garaže „Obilićev venac”, „Zeleni venac” i „Masarikova”, dok bi garaža „Pionirski park” trebalo da dobije video nadzor u 2017. godini, napomenuo je on.

Gradonačelnik je istakao da će ove godine biti nastavljeni radovi na garaži u Masarikovoj ulici, koja je izgrađena 1989. godine.

- Ovo je još jedna od garaža u koju decenijama nije ulagano. Prošle godine je urađena delimična sanacija, a ove godine nastavljamo sanaciju još 13 nivoa. S obzirom na to da garaža ima ukupno 21 nivo, korisnicima je naporno da dođu do svog vozila, tako da će lift biti detaljno rekonstruisan – rekao je gradonačelnik.

Sanacija ove garaže obuhvatiće kompletno čišćenje fasade, zamenu krovnog pokrivača, postojećih slivnika, kompletne elektroinstalacije, hidroizolaciju podova, postavljanje protivpožarnih vrata i rekonstrukciju toaleta i blagajne.

Siniša Mali ističe da je pored rekonstrukcije postojećih, u planu i izgradnja dve podzemne garaže.

- Podzemna garaža na Studentskom trgu, ispod postojeće okretnice, imaće 700 parking mesta, a od toga 36 parking mesta opredeljeno je za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom. Na jesen očekujemo građevinsku dozvolu, kako bi radovi počeli naredne godine. Izgradnjom garaže i pretvaranjem užeg centra u pešačku zonu, ovaj deo grada postaće bezbedniji za sve posetioce i decu – ocenio je Siniša Mali.

Gradonačelnik je naglasio da se i za garažu u ulici Kneza Miloša do kraja godine očekuje građevinska dozvola i da će na potezu od Nemanjine do Višegradske ulice biti izgrađeno na jednom podzemnom nivou 427 parking mesta.

Ova garaža, za koju radovi počinju sledeće godine u okviru rekonstrukcije Ulice kneza Miloša, imaće dva ulaza i dva izlaza iz ove važne gradske saobraćajnice, dodaje se u saopštenju službe za informisanje Gradske uprave.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;