INFONET-468X60-BANNER

Uskoro realizacija projekta u korišćenju energije vetra

14.03.2016. | Beta

- U narednih nekoliko nedelja biće usvojeni podzakonski akti koji treba da omoguće da se realizuju veliki projekti u korišćenju energije vetra – najavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

- Već duže od pola godine pregovaramo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sa energetskom zajednicom i ovo je poslednji korak koji treba da završimo da bi počela izgradnja vetroelektrana snage preko 100 megavata – kazao je on u Novom Sadu.

www.pixabay.com

Antić je dodao da bi to omogućilo da Srbija do 2020. godine iz obnovljivih izvora energije dostigne nivo potrošnje od 27 odsto, koji je zacrtani cilj. On je kazao i da će vetrenjače snage 500 megavata biti izgradjene u Vojvodini i ocenio da je to veoma važno za energetski sektor Srbije. Kako je podsetio, prva vetroelektrana snage 9,9 megavata izgradjena je u Srbiji prošle godine u Kuli.

Antić je kazao i da će Srbija nastaviti sa investicijama u energetski sektor, jer se tako kroz velike projekte upošljavaju ljudi i stvaraju preduslovi za razvoj drugih privrednih grana. Prema njegovim rečima, energetika je značajni resurs kojim Srbija raspolaže, ali da je nedopustivo da zemlja ima samo jedan pravac odakle dolazi gas.

On je kazao i da se čine završni koraci za interkonekciju sa Bugarskom i da će u narednom periodu biti velikih investicija u oblasti gasa u skladište Banatski dvor, odnosno proširenje kapaciteta sa 450 miliona metara kubnih na milijardu.

- Ta milijarda i još jedna u perspektivi je ono šemu treba težiti – naglasio je Antić.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;