Kina je postala najveći region u svetu po proizvodnji energije vetra

11.02.2016. | Tanjug

Kina je pretekla EU i postala najveći region u svetu po proizvodnji energije vetra, zahvaljujući enormno velikom broju instaliranih vetroturbina prošle godine.

Kina je instalirala gotovo polovinu od ukupno 63 gigavata novih vetroturbina izgrađenih u 2015. godini, tako da sada poseduje oko trećine ukupne svetske instalirane snage vetroelektrana, navodi se u izveštaju GWEC-a, pokazao je izveštaj Svetskog saveta za energiju vetra

To je gotovo dvaput veći procenat od onog koji ima SAD (17 odsto) i tri puta veći od Nemačke (10 odsto), koja ima najveće kapacitete, prema podacima Saveta, prenosi Fajnenšel tajms.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ukupni kapaciteti vetroenergije povećani su lani na 432GW, pošto su se države i kompanije okrenule energiji sa niskom emisijom ugljenika uoči međunarodnih pregovora u Parizu namenjenih smanjenju emisije iz fosilnih goriva.

Kina nije jedino tržište u usponu koje je pokazalo ubrzan rast izgradnje vetroelektrana, navodi britanski list i dodaje da Indija danas nadilazi Španiju kao četvrto najveće tržište.

- Svedoci smo da se otvaraju nova tržišta širom Afrike, Azije i Latinske Amerike, koja će postati tržišni lideri u sledećoj deceniji – kaže generalni sekretar GWEC-a Stiv Sojer.

Peking očekuje da obnovljivi izvori energije, uključujući vetar, sunce, nuklearne i vodne snage, čine 30 odsto ukupnog energetskog miksa zemlje do 2020. godine. Nefosilne izvore energije će, međutim, i dalje nadmoćno „tući“ ugalj, sa udelom od 60 odsto.

Ipak, kako raste broj kineskih energetskih postojenja na vetar i sunce, tako raste i procenat neiskorišćenosti njihove instalisane snage, navodi se u izveštaju.

Deo razloga leži u tome što je proizvodnja struje iz ovih izvora zavisna od vremenskih prilika, a i dalje ne postoje sistemi za skladištenje proizvedenog viška električne energije, kao i zbog rastućih kapaciteta u proizvodnji struje iz drugih izvora, prenosi britanski dnevnik.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...