INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija dobro startovala sa uvođenjem elektronskog potpisa

29.01.2016. | Tanjug

Srbija je dobro startovala sa uvođenjem elektronskog potpisa u postupku izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, ali će od 1. jula morati da ga uvede u sve oblasti građevinarstva, rečeno je na međunarodnom skupu inženjera u Beogradu.

„Inženjerska komora Srbije“ i „Evropski savet inženjerskih komora“ (ECEC) organizovali su stručni skup o elektronskom potpisu i iskustvima evropskih i zemalja u regionu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Dobro smo počeli i sada smo po tome ispred i Hrvatske, Slovenije i Bugarske, ali ovo je prvi korak. Makedonci su najdalje otišli u tome i sve elektronski potpisuju. U Austriji su pre dve godine uveli da prijava na tender može da bude samo elektronska i ako se neko prijavi sa papirima da bude automatski diskvalifikovan – rekao je predsednik Skupštine „Inženjerske komore Srbije“ Dragoslav Šumarac.

On je izjavio da je Srbija počela da uvodi elektronski potpis u građevinarstvu, ali da će morati da uvede i elektronski pečat.

Od 1. jula 2016. godine na osnovu Direktive EU br. 910/2014 u svim zemljama članicama EU, kao i zemljama kandidatima za članstvo u EU, obavezna je primena elektronskog potpisa i elektronskog pečata, podsetio je Šumarac, koji je i potpredsednik „Evropskog saveta inženjerskih komora“.

On je objasnio je da to znači da će elektronski potpis morati da se koristi za projektnu dokumentaciju, zahteve za građevinsku dozvolu i javne nabavke.

Kako kaže, u Srbiji se elektronski potpis koristi samo za deo poslova u građevinarstvu – predavanje zahteva za građevinsku dozvolu i prijavu izvođenja radova, ali nisu obuhvaćene javne nabavke niti deo koji se odnosi na gradilište i vođenje građevinskog dnevnika, niti urbanisti i prostorni planeri.

- Cilj je se izborimo da potpis koji je izdat u Austriji i važi u svim evropskim zemljama važi i u Srbiji, dok sada potpis koji je izdat u Srbiji važi samo u Crnoj Gori – kazao je Šumarac.

U Srbiji zahteve za dozvole mogu da podnesu lica koja poseduju elektronski sertifikat, koji može da se dobije u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, Pošta Srbije, „Privredna komora Srbije“, „Halcom“ i „E-smart systems“.

Na skupu su stručnjaci iz raznih zemalja razgovarali o  evropskoj regulativi i iskustvima u toj oblasti.

Predavanje je organizovano sa ciljem upoznavanja inženjera svih struka sa iskustvima zemalja u regionu, zemalja članica EU, kao i Srbije, u oblasti primene kvalifikovanog elektronskog potpisa u procesu izrade projektno-tehničke dokumentacije i izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;