INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Srbija dobro startovala sa uvođenjem elektronskog potpisa

29.01.2016. | Tanjug

Srbija je dobro startovala sa uvođenjem elektronskog potpisa u postupku izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, ali će od 1. jula morati da ga uvede u sve oblasti građevinarstva, rečeno je na međunarodnom skupu inženjera u Beogradu.

„Inženjerska komora Srbije“ i „Evropski savet inženjerskih komora“ (ECEC) organizovali su stručni skup o elektronskom potpisu i iskustvima evropskih i zemalja u regionu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Dobro smo počeli i sada smo po tome ispred i Hrvatske, Slovenije i Bugarske, ali ovo je prvi korak. Makedonci su najdalje otišli u tome i sve elektronski potpisuju. U Austriji su pre dve godine uveli da prijava na tender može da bude samo elektronska i ako se neko prijavi sa papirima da bude automatski diskvalifikovan – rekao je predsednik Skupštine „Inženjerske komore Srbije“ Dragoslav Šumarac.

On je izjavio da je Srbija počela da uvodi elektronski potpis u građevinarstvu, ali da će morati da uvede i elektronski pečat.

Od 1. jula 2016. godine na osnovu Direktive EU br. 910/2014 u svim zemljama članicama EU, kao i zemljama kandidatima za članstvo u EU, obavezna je primena elektronskog potpisa i elektronskog pečata, podsetio je Šumarac, koji je i potpredsednik „Evropskog saveta inženjerskih komora“.

On je objasnio je da to znači da će elektronski potpis morati da se koristi za projektnu dokumentaciju, zahteve za građevinsku dozvolu i javne nabavke.

Kako kaže, u Srbiji se elektronski potpis koristi samo za deo poslova u građevinarstvu – predavanje zahteva za građevinsku dozvolu i prijavu izvođenja radova, ali nisu obuhvaćene javne nabavke niti deo koji se odnosi na gradilište i vođenje građevinskog dnevnika, niti urbanisti i prostorni planeri.

- Cilj je se izborimo da potpis koji je izdat u Austriji i važi u svim evropskim zemljama važi i u Srbiji, dok sada potpis koji je izdat u Srbiji važi samo u Crnoj Gori – kazao je Šumarac.

U Srbiji zahteve za dozvole mogu da podnesu lica koja poseduju elektronski sertifikat, koji može da se dobije u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, Pošta Srbije, „Privredna komora Srbije“, „Halcom“ i „E-smart systems“.

Na skupu su stručnjaci iz raznih zemalja razgovarali o  evropskoj regulativi i iskustvima u toj oblasti.

Predavanje je organizovano sa ciljem upoznavanja inženjera svih struka sa iskustvima zemalja u regionu, zemalja članica EU, kao i Srbije, u oblasti primene kvalifikovanog elektronskog potpisa u procesu izrade projektno-tehničke dokumentacije i izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;