IZOLACIJA-468X60-BANNER

Počeo da radi sistem za elektronske građevinske dozvole (video)

11.01.2016. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pustila je u rad elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola ističući da je Srbija tako značajno unapredila privredni ambijent.

Sistem je počeo da radi u „Agenciji za privredne registre“ i pristupaće mu se putem sajtova APR, Ministarstva građevinarstva i sajtova lokalnih samouprava, kao i na sajtu www.gradjevinskedozvole.rs.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ona je naglasila da je već oko 40 privrednika podnelo prijave za izdavanje elektronske građevinske dozvole.

- Prvi korak je bio izmena Zakona o planiranju i izgradnji i uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, a elektronska građevinska dozvola je drugi korak kojim smo ispunili dato obećanje da će početi da radi od 2016. godine – rekla je Mihajlović novinarima.

Mihajlović je kazala da će elektronska dozvola značajno unaprediti poziciju Srbje na Doing Business listi „Svetske banke“ koja rangira zemlje po uslovima poslovanja. Ona je poručila da će najveća korist od uvođenja elektronskih građevinskih dozvola biti iskorenjivanje korupcije.

Mihajlović je kazala da je samo zahvaljujući uvođenju objedinjene procedure i jednošalterskog sistema u martu povećan broj izdatih građevinskih dozvola za oko 40 odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine.

Ministarka je izrazila očekivanje da će tokom januara biti problema  u primeni sistema u lokalnim samoupravama koje u tom periodu treba da se uhodaju. Kako je rekla, od 168 opština svega desetak nisu spremne za izdavanje građevinskih dozvola, a biće u narednih 10 dana.

Mihajlović je kazala da će to ministarstvo na svakih 15 dana slati lokalnim samoupravama svoje timove koji će im pomagati u primeni sistema.

- Ovo je veliki korak za sve nas, jer smo elektronskim dozvolama zaokružili ovu oblast – poručila je ministarka.

Direktor APR-a Zvonko Obradović je rekao da taj sistem trenutno može da koristi 3.050 službenika u 582 institucije, kao i da će ukupno biti obučeno 4.000 službenika koji će koristiti taj sistem.

- Institucije će međusobno elektronski razmenjivati dokumentaciju, neće biti papira i uspećemo da obezbedimo nadzor nad vođenjem centralne platforme i imaćemo registratora u APR-u koji će pratiti da li službenici prate rokove koji ukupno imaju 28 dana za izdavanje dozvole – kazao je Obradović.

Izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović je rekla da je ukinut i taj jedan šalter za izdavanje građevinske dozvole i da je ceo sistem sada elektronski, kao i da je uvođenje elektronske građevinske dozvole najvažnija privredna reforma koja se trenutno sprovodi u Srbiji. Ona je naglasila da će tim sistemom biti ubrzana procedura, da će se dozvole izdavati veoma jednostavno i da će moći da se prati da li se dozvole izdaju u predviđenom roku.

Jovanović je kazala da postoje jasne sankcije za nepoštovanje procedura i istakla da će biti uspostavljen centralni registar zahvaljujući kojem će moći da se vodi statistika o izdavanju građevinskih dozvola. Ona je dodala da je iz svake opštine, državnog preduzeća ili organa obučeno po nekoliko ljudi i da će taj sistem povećati privlačenje investicija u lokalne samouprave i otvaranje novih radnih mesta.

Svi zahtevi za dobijanje dozvole za gradnju će se podnositi isključivo u elektronskoj formi, a građani će zahteve moći da podnose sami ili posredstvom ovlašćenih projektanata.

Zahteve za dozvole će moći da podnese lica koja poseduju elektronski sertifikat, koji može da se dobije u šest sertifikacionih tela – MUP i Vojska Srbije, „Pošta Srbije“, „Privredna komora Srbije“, „Halcom“ i „E-smart systems“.

Minimum tehničkih uslova za pristupanje sistemu e-dozvola podrazumeva da korisnik poseduje računar sa Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač i internet sa brzinom download-a od 1Mbps i upload-a od 0,5Mbps.

Sistem je jednostavan jer se kroz proceduru prolazi u pet koraka, biranjem opcija iz padajućih menija. Omogućeno je praćenje toka rešavanja zahteva, podnosilac i institucije uključene u proceduru dobijaju e-mail obaveštenja o statusu predmeta.

Softver upozorava službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti se digitalno potpisuju zbog čega je nemoguća njihova zloupotreba i naknadna modifikacija.

NALED je obezbedio donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ i Švajcarske razvojne agencije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;