IZOLACIJA-468X60-BANNER

Mihajlović: Ozakonjenje bespravnih objekata do kraja 2016.

28.12.2015. | Beta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da bi do kraja naredne godine trebalo da bude završeno ozakonjenje bespravnih objekata, a da će se sredinom 2016. znati tačan broj nelegalnih građevina i koliko će njih biti srušeno.

- Zakon o ozakonjenju objekata je jeftin, brz i već je počeo da se primenjuje – rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji „Beta“ i dodala da su formirani timovi ministarstva na terenu kako bi pomogli građanima i lokalnim samoupravama.

www.pixabay.com

Ona je podsetila da je procena da u Srbiji sada ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata.

- Mislim da će građani biti zadovoljni procesom ozakonjenja objekata i da će država rešiti problem koji traje oko dve decenije – rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, sve što je moglo da se ozakoni po prethodnim zakonima, može i po ovom.

Naglasila je da nema razgovora o tome da neko može i da pomisli da gradi nelegalno, a kamoli da izgradi čitave kuće i zgrade, jer postoji satelitski snimak koji pokazuje šta je izgrađeno pre usvajanja zakona.

- Sve što je izgrađeno bez građevinske dozvole, nakon stupanja zakona na snagu, jer su neki na žalost nastavili da grade, to će biti srušeno. Ono prethodno što je u skladu sa zakonom biće ozakonjeno – objasnila je ministarka.

Navela je i da svi objekti koji nisu mogli da se legalizuju po prethodnim zakonima, ne mogu to ni po ovom zakonu.

- Najjednostavnije je da onaj ko ima takav objekat, sam ga sruši, a ako ne, rušiće ga lokalna samouprava – naglasila je Mihajlović i dodala da za sada nema tačnih procena koliko je objekata namenjeno za rušenje, ali da ne očekuje da je u pitanju veliki broj.

Na pitanje da li će biti rušeni i nelegalni objekti državnih funkcionera, među kojima i vikendica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Mihajlović je rekla da zakon nije rađen po imenu i prezimenu.

- Zakon nije rađen po imenu i prezimenu. Ono što nije bilo moguće da gradite po prethodnim zakonima, ne možete da legalizujete ni po ovom zakonu. Nije moglo ni pre pet, ni pre 10 godina, pa ne može ni danas – naglasila je Mihajlović.

Zakon o ozakonjenju objekata, kojim se smanjuje cena i administracija za legalizaciju, usvojen je 20. novembra ove godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...