INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kupovina stana brža, sigurnija i – skuplja

25.12.2015. | Bojana Anđelić | Blic

Javni beležnici obezbedili su veću pravnu sigurnost u prometu nekretnina, ali ta sigurnost mora da se plati znatno više nego što su se plaćale usluge sudu.

Ono što notare razlikuje od sudskih pisara koji su nekada overavali ugovore jeste da vam javni beležnik neće prihvatiti predmet ukoliko vam nedostaje čak i samo jedan papir.

Naime, notar odgovara i krivično za validnost dokumentacije, pa je u obavezi da je proveri, što sudski pisari u praksi nisu radili. Notari ne overavaju ugovore o prodaji nelegalno izgrađenih kuća, ali su čak u jednom trenutku odbijali da overe i ugovore za legalno izgrađene nekretnine jer nisu uknjižene. Sada je to moguće.

www.pixabay.com

- U prometu imamo mnogo takvih stanova i kuća. Međutim, prodaja je moguća ukoliko vlasnici imaju kompletnu dokumentaciju kojom dokazuju vlasništvo ili način na koji su došli do nekretnine. Ako su je nasledili, dobili na poklon, kupili, za svaku promenu moraju da imaju papir – objašnjava agent za nekretnine Verica Marković.

To potvrđuje i njena koleginica Kaća Lazarević.

- Notari su jako rigorozni jer proveravaju sve. Ipak, posao se kod njih brže završava, daleko su poslovniji i ljubazniji nego što su bili u sudu, ali su zato skuplji – kaže Lazarevićeva.

Ona objašnjava da je nekada sudska taksa maksimalno iznosila 40.000 dinara. Sada iznos koji se plaća notarima zavisi od vrednosti imovine. Postoji zvaničan tarifnik u kom je jasno određena nagrada notara za obavljen posao. Može da se desi da overa jednog ugovora košta i do 1.000 evra.

Sva dokumentacija sada prolazi kroz dva filtera. Pregledaju ih advokati agencija za nekretnine, a zatim notari. Troškove za usluge agencije i javnog beležnika i porez na apsolutna prava u praksi najčešće plaća kupac, mada je to pitanje uglavnom stvar dogovora.

Jedan od najvažnijih papira koje traži notar je dokaz da je stan ili kuća uknjižena. U praksi se dešava da vlasnici stanova ne mogu da upišu svoje pravo svojine u katastar jer njihova zgrada nije uknjižena.

- Investitor treba da uknjiži zgradu i sve stanove i plati troškove. Problem je što se to često ne dešava. U tom slučaju, onaj kome treba potvrda mora prvo da plati troškove za uknjiženje cele zgrade, a zatim i za svoj stan. To nekada zna da bude iscrpljujući posao – kaže Maja Radović iz „Republičkog geodetskog zavoda“.

Dupla prodaja

Banke u Srbiji ne gledaju blagonaklono na neuknjižene nekretnine. Bez lista nepokretnosti nemoguće je dobiti kredit, jer banka ne odobrava hipoteku na nekretninu u takvom statusu. Da bi se sprečile zloupotrebe, zbog duplih prodaja nekretnina, svi sudovi su umreženi, tako da ne može sa jednim kupcem da se overi ugovor u jednom, a sa drugim u drugom sudu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;