Zaustavljena nelegalna gradnja

21.12.2015. | Tanjug

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da nelegalni investitor u Ulici maršala Birjuzova postupa po nalogu građevinske inspekcije i da je već uklonio četiri od pet nosećih stubova koje je sagradio.

- Nelegalni investitor iz Ulice maršala Birjuzova 3-5 postupa po nalogu inspekcije i uklanja stubove koje je sagradio. Inspekcija se nalazi svakodnevno na terenu i pratićemo ovaj slučaj do potpunog uklanjanja svega što je nelegalno izgrađeno – rekao je Vesić, saopštila je Služba za informisanje Grada Beograda.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je naveo da će, ukoliko se ispostavi da je prilikom izvođenja radova došlo do nekih drugih oštećenja na krovu, nelegalni investitor morati i to da otkloni o svom trošku.

- Ovaj slučaj nelegalne gradnje otkriven je zahvaljujući građanima i medijima i zahvalni smo svima koji su ga prijavili. Pozivam građane i medije da nastave da sarađuju sa Skupštinom grada i da nam na, svima dobro poznate telefone Beokom servisa, prijavljuju sve slučajeve bespravne gradnje – poručio je Vesić.

On je dodao da ima investitora koji su period od donošenja Zakona o ozakonjenju do početka njegove primene pokušali da iskoriste da „love u mutnom“ i da preko noći sazidaju dodatne kvadrate.

- Opštinske inspekcije već su popisale objekte koji će biti predmet Zakona o ozakonjenju tako da pokušaji pojedinaca da grade, a da to predstave kao da je građeno ranije neće uspeti – rekao je Vesić i dodao da će Skupština grada na sednici koja će biti održana 28. decembra doneti Odluku o spratnosti posle koje će početi promena Zakona o ozakonjenju u Beogradu.

- To je veliki posao jer samo u Beogradu ima preko 230.000 zahteva za legalizaciju i još oko 50.000 u opštinama. Ovaj posao ćemo raditi zajedno sa upravom prihoda i svi koji se legalizuju odmah će biti evidentirani kako bi ubuduće plaćali porez na imovinu – rekao je Vesić. - Skupština grada će sprovesti Zakon o ozakonjenju čiji je duh da se jednom zauvek legalizuju svi objekti za koje za to postoje zakonski uslovi. Nećemo dozvoljavati ozakonjenje na javnim ili zelenim površinama, na saobraćajnicama ili drugim prostorima ispod opšteg interesa.

- Mi ovaj zakon razumemo kao nultu tačku u gde treba legalizovati sve što je dozvoljeno prema zakonu a posle koje neće moći da se izgradi nelagalno jedan centimetar – rekao je gradski menadžer i dodao da će gradske vlasti biri veoma restriktivne tokom naredne godine. - S obzirom da grad Beograd ima manje zaposlenih nego što je država dozvolila, primićemo više desetina novih inspektora.

Gradski menadžer je zaključio da je poruka Grada onima koji imaju uslova da se legalizuju da to urade bez čekanja a onima koji misle da mogu da varaju državu, grade bez dozvole i tako ostvaruju ekstra profit da ćemo biti veoma rigorozni i da ćemo sprovoditi zakon, navedeno je u saopštenju.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...