PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Bečići: Zemljoposednici koče žičaru?

16.12.2015. | S. Gregović | Novosti

Izgradnja žičare koja će povezivati bečićku plažu i planinsko zaleđe, glamurozno najavljena krajem novembra, za Dan opštine Budva, nikako da počne. Obećani radovi, pošto je slavlje prošlo, nisu na vidiku i preciznijih informacija nema. Po svoj prilici posao koče vlasnici zemlje nezadovoljni načinom eksproprijacije na trasi buduće žičare.

Investitori su, kako „Novosti“ saznaju, odredili više od 600.000 evra za izuzimanje zemljišta uz strmine koje vodi od sela Čučuci, u Bečićima, do Brajića. Da li je suma mala, da li su u pitanju neki drugi imovinsko-pravni nesporazumi ili, pak, inat pojedinaca? Izvesno je samo da još nije izdata građevinska dozvola, a taj ključni dokument sledi tek kada sve pravne i druge radnje budu okončane.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Realizacija dugo najavljivanog projekta trebalo je da počne krajem godine, a prvo „penjanje“ žičarom planirano je za 13. jul naredne godine. Javnost je nedavno sa ovim projektom, koji će „preseliti događanja iz zone morskog dobra u planinsko zaleđe“, upoznao predsednik Borda direktora investitora, kompanije „Cable car Montenegro“. Branko Ivančević, nekadašnji predsednik budvanske opštine, saopštio je da je novac obezbeđen i da se čeka da Opština izda potrebne dozvole za gradnju.

Prema njegovim rečima, urađen je glavni projekat žičare koja će biti duga 2,1 kilometar, sa gondolama koje će primati po osam osoba. Vožnja će trajati šest-sedam minuta, a svakodnevno će je koristiti između 1.350 i 1.540 putnika. Ovaj projekat podrazumeva izgradnju polazne stanice koja će se nalaziti nedaleko od hotela „Queen Montenegro“ u Bečićima, a ciljna stanica će biti izgrađena kod tvrđave Kosmač, sagrađene u vreme Austrougarske, na nadmorskoj visini od 800 metara.

Jedan od partnera u investiciji je vodeća svetska firma u gradnji žičara „Doppelmayr“, iz Austrije, a ceo posao vodiće „Cable car Mointenegro“, čiji je akcionar i opština Budva, koja je, kao ulog, unela nepokretnosti vredne 209.963 evra. Vrednost celog projekat je oko 10 miliona evra.

Žičara od Bečića do Brajića, kako je istakao predsednik opštine Budva Srđa Popović, mnogo će značiti za unapređenje turističke ponude „rivijere bisernih plaža“. Lokalna samouprava, inače u nezavidnoj finansijskoj situaciji, neće imati izdataka za realizaciju celog projekta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;