Smederevo: Građevinci ruše budžet, investitori duguju oko 80 miliona dinara!

16.12.2015. | J. Ilić | Novosti

„Direkciji za izgradnju grada, za uređenje zemljišta“, građevinske firme duguju oko 80 miliona dinara, a znatan deo te sume je nenaplativ... Iako je budžetu grada naneta šteta, postupaka protiv odgovornih – nema!

Firma „Vimeks“, koja je izdavala proizvodnu halu finskoj kompaniji PKC i – zbog ovog ustupka investitorima i lokalnoj upravi – dobila pogodnosti pri podizanju drugog objekta, u centru Smedereva, već šest godina duguje 11,6 miliona za ovu gradsku taksu. Oni su prvi na listi dužnika koji su ukupno „kratki“ 78,8 miliona dinara...

Ilustracija (www.pixabay.com)

U „Direkcije za izgradnju grada“ navode i da dug firmi koje su u stečaju, ili su brisane iz registra, ili su im menice puštene, ali nisu naplative – a takve su „Sartid“, „16. oktobar“, „Milnik“, „Stekos-inteko“, „Metalservis“... – iznosi 40,6 miliona dinara.

Među velikim dužnicima su i preduzeća „ITG“ i „VIG“, koja su dobila posao izgradnje nove hale za finski PKC, vredan 700 miliona dinara, koji je finansirao grad. Štaviše, one su svoj rad naplatile, ali nisu izmirile dugove koje imaju prema gradskoj „Direkciji“.

Inače, s obzirom na to da je svima omogućeno da naknadu izmiruju na rate, nije jasno na osnovu čega su rokovi naknadno produžavani. Opomene su slate i tokom prošlog meseca, a u Direkciji još imaju razumevanja za neplatiše...

- Kao i do sada, nastojaćemo da realizujemo dospela dugovanja na način da prinudna naplata ne bude sredstvo blokade investitora – kaže direktor „Direkcije za izgradnju“, Nenad Krčum. - Pomenute cifre su samo glavnica, bez kamata, pa bi realni dug mogao biti i do tri puta veći. Kamata je, inače, obračunavana za svaki ugovor pojedinačno, do podnošenja zahteva za naplatu menica ili prijave potraživanja za stečaj, te iskazivanje njenog ukupnog iznosa ne bi bilo adekvatno.

Nema, međutim, odgovora na pitanje koliko iznose zastarela potraživanja i koliki je ovakvim (ne)činjenjem „minus“ načinjen u lokalnoj kasi. A, da je reč o zamašnoj sumi svedoči i činjenica da je – prilikom kreiranja budžeta za narednu godinu – gradska vlast tražila da „Direkcija“ preduzme sve kako bi, što hitnije, naplatila potraživanja, pre nego što ovaj deo javnog prihoda zastari.

Apsurd

O razmerama javašluka u ovoj oblasti, svedoči i činjenica da – shodno propisima – bez konačne isplate naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, investitori ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...