INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Damnjanović: Uskoro Uredba o urbanoj komasaciji (video)

11.12.2015. | Tanjug

- Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture priprema Uredbu o urbanoj komasaciji (preparcelaciji) koja bi već početkom 2016. trebalo da stupi na snagu – izjavila je državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandra Damnjanović.

- Planiramo da razvijamo institut urbane komasacije koji je značajan instrument u upravljanju zemljištem po donošenju planske dokumentacije – rekla je Damnjanović novinarima na završnoj konferenciji projekata „Unapređivanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava – urbani modul“, koji sprovode GIZ i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Damnjanović je kazala da je ministarstvo, uz veliku pomoć GIZ-a,  u završnoj fazi donošenja podzakonskog akta za urbanu komasaciju. Ona je naglasila da će se urbana komasacija sprovoditi u skladu sa izmenjenim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je uveo mnoge novine.

- Taj zakon je uveo, na primer, institut  ranog javnog uvida kojim se omogućava da građani i javnost učestvuju u fazi koja prethodi donošenju plana i mogu da utiču na to kako će njihovo naselje ili mesto izgledati – dodala je Damnjanović.

Projekat „Unapređivanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava – urbani modul“ je u proteklih šest godina u gradovima i opštinama u Srbji pružio tehničku podršku u modernizaciji upravljanja zemljištem.

Poseban cilj projekta je bio da se ukladi sa standardima EU  upravljanje gradskim zemljištem, razvoj građevinskog zemljišta i procena vrednosti nekretnina.

Direktor projekta i vođa AMBERO tima Harald Miler je rekao da  dobro sarađuju sa resornim ministarstvom, kao i da su se u 14 gradova i opština bavili različitim pitanjima, a posebno novim pristupom za razvoj građevinskog zemljišta uskladu sa propisima EU.

Urbani modul projekta, koji je u ime GIZ-a sproveo nemački konzorcijum AMBERO-ICON, ostvario je dobre rezultate na lokalnom i nacionalnom nivou, rekao je on dodajući i da je tokom saradnje dat aktivan doprinost u izradi Zakona o planiranju i izgradnji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;