Damnjanović: Uskoro Uredba o urbanoj komasaciji (video)

11.12.2015. | Tanjug

- Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture priprema Uredbu o urbanoj komasaciji (preparcelaciji) koja bi već početkom 2016. trebalo da stupi na snagu – izjavila je državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandra Damnjanović.

- Planiramo da razvijamo institut urbane komasacije koji je značajan instrument u upravljanju zemljištem po donošenju planske dokumentacije – rekla je Damnjanović novinarima na završnoj konferenciji projekata „Unapređivanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava – urbani modul“, koji sprovode GIZ i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Damnjanović je kazala da je ministarstvo, uz veliku pomoć GIZ-a,  u završnoj fazi donošenja podzakonskog akta za urbanu komasaciju. Ona je naglasila da će se urbana komasacija sprovoditi u skladu sa izmenjenim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je uveo mnoge novine.

- Taj zakon je uveo, na primer, institut  ranog javnog uvida kojim se omogućava da građani i javnost učestvuju u fazi koja prethodi donošenju plana i mogu da utiču na to kako će njihovo naselje ili mesto izgledati – dodala je Damnjanović.

Projekat „Unapređivanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava – urbani modul“ je u proteklih šest godina u gradovima i opštinama u Srbji pružio tehničku podršku u modernizaciji upravljanja zemljištem.

Poseban cilj projekta je bio da se ukladi sa standardima EU  upravljanje gradskim zemljištem, razvoj građevinskog zemljišta i procena vrednosti nekretnina.

Direktor projekta i vođa AMBERO tima Harald Miler je rekao da  dobro sarađuju sa resornim ministarstvom, kao i da su se u 14 gradova i opština bavili različitim pitanjima, a posebno novim pristupom za razvoj građevinskog zemljišta uskladu sa propisima EU.

Urbani modul projekta, koji je u ime GIZ-a sproveo nemački konzorcijum AMBERO-ICON, ostvario je dobre rezultate na lokalnom i nacionalnom nivou, rekao je on dodajući i da je tokom saradnje dat aktivan doprinost u izradi Zakona o planiranju i izgradnji.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...