U Novom Sadu od 44.938 zahteva za legalizaciju rešeno 7.721

03.12.2015. | Tanjug

Stručni saradnik u „Upravi za urbanizam i stambene poslove Grada Novog Sada“ Slobodan Deklić izjavio je da se ne zna tačan broj nelegalno izgrađenih objekata, a da je na osnovu ranijih zakona o legalizaciji ukupno podneto 44.938 zahteva za legalizaciju, od čega je pravosnažno rešen 7.721 zahtev.

Novi Sad (www.pixabay.com)

On je rekao „Tanjugu“ da će tačan podatak o broju nelegalnih objekata na teritoriji Novog Sada biti poznat nakon sprovođenja popisa koji je predviđen novim Zakonom o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, a taj popis će sprovesti građevinska inspekcija i posebna komisija koju obrazuju jedinice lokalne samouprave.

Deklić je rekao da veruje da je broj nelegalno sagrađenih objekata znatno veći od broja dostavljenih prijava za legalizaciju, dodajući da je siguran da će to pokazati i popis koji treba da usledi.

- Iako ne postoji zvanična evidencija o tome u kojim zonama u gradu je najveći broj nelegalno izgrađenih objekata, ali suštinski uvidom na terenu znamo da su to Veternik, Adice, Futog, Sajlovo – rekao je Deklić.

Po njegovim rečima, novim zakonom je predviđeno da se izvrši popis nelegalnih objekata, a na osnovu tog popisa građevinski inspektori će u svakom pojedinačnom slučaju donositi rešenje o rušenju, ali ta rušenja neće biti izvršavana istog momenta, već će ta rešenja biti poslata „Upravi za urbanizam“ na osnovu kojih će se pokretati postupak ozakonjenja.

- „Uprava za urbanizam“ će o ovim slučajevima obaveštavati koja je to dokumentacija koja je neophodna da se dostavi da bi se postupak ozakonjnja mogao pozitivno okončati. Ukoliko se postupak ozakonjenja završi negativno u objektima čije rušenje nije moguće, građevinski inspektor će konstatovati tu činjenicu i o tome će obavestiti katastar nepokretnosti, koji će stavljati određenu zabeležbu na osnovu koje će biti zabranjeno dalje prometovati tu nepokretnost – pojasnio je Deklić.

On je dodao da će o negativnom procesu ozakonjenja nelegalnog objekta biti obaveštena i Poreska uprava, što znači da će vlasnici tih objekata, pored toga što neće moći da prodaju tu nekretninu, na nju plaćati i dodatni porez.

„Gradska uprava za urbanizam“ u procesu ozakonjenja nelegalno sagrađenih objekata u narednom periodu će, po rečima Deklića, pregledati svaku pojedinačnu prijavu za legalizaciju kako bi utvrdila da je uz tu prijavu dostavljena i sva neophodna dokumentacija na osnovu koje je moguće izvršiti ozakonjenje, ukoliko ta dokumentacija ne bude kompletna od vlasnika će se tražiti da je dopune.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...