INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vesić: Beograd počinje da sprovodi legalizaciju sledeće sedmice

26.11.2015. | Beoinfo

- Grad Beograd će efikasno sprovesti novi zakon o legalizaciji, kako bi jednom i zauvek bio uveden red u ovu oblast – izjavio je gradski menadžer Goran Vesić gostujući u „Beogradskoj hronici“.

Ovo je, kako je istakao, nulta tačka i zato će biti legalizovani svi objekti koji po ovom zakonu mogu da se legalizuiju, posle čega neće biti dopušten nijedan centimetar „divlje” gradnje u Beogradu.

- Cilj Grada Beograda je da sprovede ovu legalizaciju u najbržem mogućem roku. „Sekretarijat za legalizaciju“ će dobiti ispomoć u vidu  30 pravnika iz drugih gradskih sekretarijata. Legalizacija će takođe biti sprovedena u koordinaciji sa „Upravom za javne prihode“, koja će automatski nove objekte staviti u svoj sistem i oni će, prema zakonu, biti u obavezi da  plaćaju porez na imovinu. To ipak ne znači da će svi biti legalizovani, već samo oni koji ispunjavaju uslove, dok će objekti koji se nalaze na javnim površinama, parkovima biti uklonjeni – najavio je Vesić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je pojasnio da će legalizacija objekata biti podeljena na pet zona.

- Prvu zonu će činiti prigradske opštine, gde će biti dozvoljena legalizacija p+4 + potkrovlje. U drugu zonu će biti svrstane poslovno-trgovačke ulice, gde će biti moguće legalizovati tri etaže iznad postojećih urbanističkih planova. Zona tri će obuhvatiti staro gradsko jezgro (Stari grad i Savski venac), gde će biti dozvoljena legalizacija samo jedne etaže, kako bi se zaštitio autentičan izgled starog Beograda. Zona 4 će obuhvatiti sve ostale zone koje nisu obuhvaćene u prve tri, kao i peta zona koja je okarakterisana kao zona posebne namene. Reč je o „Beogradu na vodi”, gde neće biti dozvoljena legalizacija iznad postojećih urbanističkih planova – istakao je gradski menadžer.

On je dodao da je ta odluka o zoniranju već pripremljena i da će se naći na dnevnom redu Skupštine Beograda, u zavisnosti kada će Zakon o legalizaciji objekata stupiti na snagu, jer je to preduslov da počne da se vrši legalizacija u Beogradu.

Vesić je takođe najavio da će se u ponedeljak na dnevnom redu gradske skupštine naći i Plan uvođenja vodovoda i kanalizacije u sve delove Beograda do 2025. godine. On je podsetio da je ovo prva gradska uprava koja je izašla sa jasnim planom za uvođenje vodovoda i kanalizacije u sve delove Beograda u narednih dset godina.

- Samo tokom ove i naredne godine biće izdvojeno oko tri milijarde dinara iz gradskog budžeta za uvođenje kanalizacije u prestonici, pre svega u prigradskim naseljima, dok je predviđeno da ukupna suma za celokupnu kanalizaciju, koju sada nema trećina Beograđana, bude oko 575 miliona evra – istakao je gradski menadžer.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;