Budva: Gondole kreću – uzbrdo

20.11.2015. | S. Gregović | Novosti

„Rivijera bisernih plaža“ prva će na crnogorskom primorju biti povezana sa planinskim zaleđem – žičarom. Atraktivni projekat biće predstavljen ovog vikenda povodom dana opštine Budva. Realizacija dugo najavljivanog projekta treba da počne uskoro, a prvo „penjanje“ uzbrdo uslediće 13. jula 2016.

Informaciju je javnosti predočio predsednik borda direktora kompanije „Cable car Montenegro“ Branko Ivančević, nekadašnji predsednik budvanske opštine, saopštavajući da je novac obezbeđen i da se čeka da Opština izda potrebne dozvole za gradnju.

Po rečima Ivančevića, urađen je glavni projekat žičare koja će biti duga 2,1 kilometar, a po kojoj će saobraćati gondole, koje će primati po osam osoba. Vožnja će trajati šest-sedam minuta, a dnevno će žičaru koristiti između 1.350 i 1.540 putnika. Ovaj projekat podrazumeva izgradnju polazne stanice, koja će se nalaziti nedaleko od hotela „Kvin Montenegro“ u Bečićima, a ciljna stanica će biti izgrađena kod tvrđave Kosmač, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 800 metara.

Jedan od partnera u ovom poslu je vodeća svetska firma u gradnji žičara „Doplmajer“ iz Austrije, a ceo posao vodiće „Cable car Mointenegro“, čiji je akcionar i Opština Budva. Budvanska opština je, još ranije, kao svoj ulog unela nepokretnosti vredne 209.963 evra. Projekat je vredan oko 10 miliona evra.

Žičara od Bečića do Brajića, kako je istakao predsednik Opštine Budva Srđa Popović, mnogo će značiti za unapređenje turističke ponude „rivijere bisernih plaža“. Lokalna uprava, koja se nalazi u nezavidnom finansijskom stanju, nema novčanih izdataka za ovaj projekat.

Podršku atraktivnom projektu dali su i akcionar Ivan Tomić, koji se više od pola veka uspešno bavi biznisom u Austriji, i Dragan Purko Ivančević, predsednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore, jedan od inicijatora ove ideje.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...