Arapi grade turistički grad u BiH

09.10.2015. | Nezavisne Novine

Izgradnja jedinstvenog integralnog turističkog grada u podnožju Bjelašnice i Treskavice, u rejonu katastarske opštine Dejčići u opštini Trnovo, 15. oktobra će dobiti formalnopravnu legalizaciju.

Tog dana internacionalna investiciona kompanija za urbanistički razvoj „Buroj Property Development“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sedištem u Dubaiju i opština Trnovo, nakon osam i po meseci pripreme, potpisuju finalni Ugovor o realizaciji turističko rekreacionog kompleksa „Buroj Ozone“, na površini od oko 1,3 miliona kvadratnih metara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Protokolom o namerama koji je potpisan početkom februara i Predugovorom iz avgusta, predviđena je izgradnja na hiljade luksuznih stambenih jedinica, hotela, najvećeg trgovačkog centra u BiH, sportsko-rekreacionih i kulturnih sadržaja za svetsku elitu. Idejnim projektom predviđene su i raskošne hortikulturne oaze, uključujući veštačka jezera i fontane, poliklinike, klinike i rehabilitacioni centri.

Kompanija „Buroj Property Development“ je osnovana 2007. i jedna je od vodećih u Dubaiju u sektoru investicija u nekretnine. Izvršni direktor kompanije Ismail Ahmed posebno naglašava posvećenost iskorištavanju i razvijanju „neiscrpnih turističkih potencijala“ kojima Bosna i Hercegovina raspolaže.

- Cilj ovog jedinstvenog poduhvata je da Bosna i Hercegovina postane jedan od lidera u turizmu u regionu i šire, jer su prelepa zemlja i njena prirodna bogatstva jedan od najvećih potencijala koji bi trebalo staviti u funkciju svih građana Bosne i Hercegovine – izjavio je Ahmed.

Naglašava da je suštinska razlika između njegove kompanije i ostalih sličnih investitora „u tome što mi dolazimo da radimo zajednički sa vlastima u Bosni i Hercegovini kao njihov dugoročni partner u cilju stvaranja uslova da sve profite i beneficije našeg zajedničkog projekta, delimo zajedno s građanima Bosne i Hercegovine“.

U narednih osam godina, radovi na ovom izazovnom gradilištu biće povereni domaćim projektantskim, građevinskim i konsultantskim firmama.

- Procedura izbora izvođača će biti na najvišem mogućem stepenu transparentnosti, a nadzor nad gradnjom u svim segmentima i u svim fazama će biti po najvišim svetskim standardima – naglašava Ibro Berilo, načelnik Opšine Trnovo.

Početna vrednost projekta je oko 930 miliona evra, a vrednost izgrađenog turističkog grada biće oko 4,3 milijarde evra. U toku gradnje prvog integralnog turističkog grada ovakvog koncepta u jugoistočnoj Evropi i nakon njegovog završetka, posao će dobiti najmanje 10.000 radnika svih zanimanja, tvrde supotpisnici Ugovora o poslovnoj saradnji.

Prema ugovoru koji će biti potpisan 15. oktobra, Opština je obavezna da osigura svu potrebnu urbanističku dokumentaciju, otkup privatnog zemljišta i „privođenje celokupnog prostora predviđenoj nameni“ uključujući i odgovarajuće dozvole za komunalnu infrastrukturu.

- U skladu sa Zakonom o stvarnim pravima Federacije, raspisaćemo javni poziv za dodjelu prava građenja, a investitor će kao zakupac opštinskog zemljišta imati pravo raspolaganja, prometovanja i reinvestiranja na ovom području najduže do 99 godina. Opština će biti gruntovni vlasnik svakog pedlja ovog zemljišta – tvrdi Berilo.

U junu ove godine opština Trnovo, kompanija iz Arapskih Emirata i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo potpisali su i Ugovor o izradi prve faze regulacionog plana za gradnju prvog integralnog turističkog grada u regionu.

Trenutno su u toku radovi na izradi geodetskih podloga, elaborata o geološkim i geomehaničkim osobinama terena, te izrada idejnih rješenja za sve segmente ove vrlo zahtjevne urbanističke i infrastrukturne cjeline. Sve troškove, uključujući i kasniju izradu glavnog projekta cjelokupnog kompleksa integralnog turističkog grada, snosi strani investitor. Opština Trnovo je sa svoje strane takođe već ugovorila kupoprodaju 22 privatne parcele i za to osigurala 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...