INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinske dozvole: Vlada i privatan sektor zajedno do reformi

08.10.2015. | Tanjug

„Unapređivanje procesa izdavanja građevinskih dozvola važan je deo reformi, u kojima treba da učestvuju  vlada i privatni sektor“, zaključili su učesnici međunarodnog foruma „Građevinske dozvole za konkurentniji region“.

Istakavši da se oko 160 reformi sprovodi u sektoru građevinarstva širom sveta, menadžer za implementaciju u odeljenju za trgovinu i konkretnost „Svetske banke“ Liza Kastner, istakla je da jugoistočna Evropa i centralna Azija predstavljaju dobar primer učinka u ovoj oblasti.

- Najbolje rezultate daju baltičke zemlje, ali ih u stopu prate zemlje Balkana – navela je ona dodajući da je „Svetska banka“ spremna da pomogne u implementaciji reformi u oblasti građevinarstva.

Kastner je istakla da je za reforme važno imati sveobhvatnu viziju sa jasno postavljenim ciljevima za srednjoročni i dugoročni period, kao i da ta viizija bude razrađena kroz detaljne planove uz merenje rezultata.

- Takođe, potrebno je uključivanje političkog sektora i razvijanje javno-privatnog partnerstva – dodala je ona.

Sa Kastner se saglasila viši specijalista za razvoj privatnog sektora iz odeljenja za trgovinu i konkuretnost savetodavnog tima za Izvestaj o lakoći poslovanja „Svetske banke“ Iva Hamel, koja je istakla da vlada i privatni sektor treba da učestvuju u reformama i zajedno uspostave sistem za izdavanje građevinskih dozvola.

- Naš cilj je da koristimo indikatore lakoće poslovanja kao početak, ali to nije krajnji cilj. Želimo da radimo sa stručnjacima u okviru „Svetske banke“ i drugih donatora, ali i drugim učesnicima u zemlji i inostranstvu koji su korisni za privatni sektor kao krajnje korisnike – naglasila je ona.

Kao primer dobrog  sprovođenja reformi, Hamel je navela Gruziju i baltičke zemlje na koje se, kako je istakla, treba ugledati. Ona je posebno istakla Makedoniju koja se, kako je rekla, u jednoj godini pomerila za 89 mesta na rang listi i sada predstavlja lidera u regionu u oblasti sprobođenja reformi građevinskog sektora.

Zamenik generalnog sekretara „Regionalnog saveta za saradnju“ Gazmend Turdiu, ukazao je na značaj regionalne saradnje za privredni napredak i zapošljavanje, napominjući da je za tri godine krize u regionu nestalo 800.000 radnih mesta.

- Region su prošle godine pogodile i strašne poplave, a i dalje je prisutno usporavanje ekonomskog razvoja – rekao je Turdiu. On je najavio da će Regionalni savet kreirati bazu podataka donora iz regiona kako bi se lakše povezali kreatori projekata sa onima koji im mogu obezbediti sredstva za realizaciju.

Direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbije Laura Pavlović rekla je da je unapređivanje procesa izdavanje građevinskih dozvola veoma važano za Srbiju i sprovođenje reformi. Ona je kazala da je USAID od početka bio uključen u izmenu Zakona o planiranju I izgradnji I reformu sistema izdavanja dozvola dodajući da će nastaviti da pomaže državi sa svojim brojnim stručnjacima, koji prate njegovu primenu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;