Počela izgradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda u Senti

19.11.2008. | beta

U južnoj industrijskoj zoni u Senti danas (19. novembar 2008. godine) je počela izgradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda, u koji će biti uloženo 9 miliona evra. Nakon polaganja kamena temeljca, finansijski direktor firme "Alltech" iz Sente Arlik Blejk (Arlic Blake) kazao je da će se tokom prečišćavanja otpadnih voda proizvoditi biogas, koji će se koristiti za proizvodnju struje.

Planirano je da probni rad postrojenja počne za godinu dana, a procenjuje se da će zahvaljujući tehnologiji nemačke firme "Hagen+Alsaesser" postrojenje pokrivati između 30% i 50% potreba za strujom u "Alltech Fermin". Pogon će u prvoj fazi prečišćavati otpadnu vodu preduzeća "Alltech Fermin" , a kasnije će prerađivati svu industrijsku otpadnu vodu u Senti. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da će postrojenje poboljšati ekološku situaciju, ali i doprineti otvaranju novih radnih mesta.

- Ovo je izuzetno značajan projekat i za celu Srbiju, zato što je prvi u Srbiji koji u isto vreme prečišćava otpadne vode i proizvodi energiju - rekao je Pajtić. Direktor firme "Alltech Fermin" Tibor Ujvari kazao je da su novac obezbedili "Alltech", lokalna samouprava i Vlada Srbije.
 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...