Počela izgradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda u Senti

19.11.2008. | beta

U južnoj industrijskoj zoni u Senti danas (19. novembar 2008. godine) je počela izgradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda, u koji će biti uloženo 9 miliona evra. Nakon polaganja kamena temeljca, finansijski direktor firme "Alltech" iz Sente Arlik Blejk (Arlic Blake) kazao je da će se tokom prečišćavanja otpadnih voda proizvoditi biogas, koji će se koristiti za proizvodnju struje.

Planirano je da probni rad postrojenja počne za godinu dana, a procenjuje se da će zahvaljujući tehnologiji nemačke firme "Hagen+Alsaesser" postrojenje pokrivati između 30% i 50% potreba za strujom u "Alltech Fermin". Pogon će u prvoj fazi prečišćavati otpadnu vodu preduzeća "Alltech Fermin" , a kasnije će prerađivati svu industrijsku otpadnu vodu u Senti. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da će postrojenje poboljšati ekološku situaciju, ali i doprineti otvaranju novih radnih mesta.

- Ovo je izuzetno značajan projekat i za celu Srbiju, zato što je prvi u Srbiji koji u isto vreme prečišćava otpadne vode i proizvodi energiju - rekao je Pajtić. Direktor firme "Alltech Fermin" Tibor Ujvari kazao je da su novac obezbedili "Alltech", lokalna samouprava i Vlada Srbije.
 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...