INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: Uposlićemo domaće firme u regionalnim projektima

31.08.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija uposliti domaću operativu u predstojećim  projektima značajnim za povezivanje zapadnog Balkana.

- Bilo da govorimo o putnoj ili železničkoj infrastrkturu, sve prolazi kroz Srbiju i nema puta koji preko Srbije ne spaja ceo region, koji će u budućnosti biti deo EU – rekla je Mihajlović, gostujući na RTS-u zajedno sa predsednikom „Privredne komore Srbije” (PKS) Markom Čadežom i generalnim sekretarom „Saveta za regionalnu saradnju“, Goranom Svilanovićem.

Na pitanje novinara kako komentariše najavu iz EU da će se u narednih 15 godina realizovati investicije vredne sedam milijardi evra i da će biti otvoreno 200.000 novih radnih mesta na području zapadnog Balkana, Mihajlović je kazala da nije nemoguće da se dobar deo tih sredstava slije u Srbju, pošto glavni saobraćajni koridori za regionu idu upravo preko naše zemlje.

- Srbija je centar regiona i na najbrži način povezuje Istok i Zapad – naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, vrednost trenutnih projekata u putnoj infrastrukturi u Srbiji je 3,5 miliajrde evra, a u železničkoj 1,5 milijardi. Ona je istakla da je za Srbiju najvažnije da su prihvaćeni svi prošlogodišnji predlozi premijera Aleksandra Vučića u okviru berlinskog procesa i da su svi aktuelni i budući saobraćajni projekti u našoj zemlji ušli u evropsku transportnu mrežu – Koridori 10 i 11, auto-put Niš-Drač i drugo.

Mihajlović je rekla da se već radi projektno-tehnička dokumentacija za naš deo tog autoputa od Niša do Merdara u dužini od 77km, koja će biti gotova najkasnije do polovine naredne godine, kao i da je realno da radovi počnu, kao što je premijer i najavio, u trećem kvartalu 2016. Istakla je da će Srbija dobiti novac za projektnu dokumentaciju za sve te projekte, a da će se nakon njenog završetka razgovarati o modelima finansiranja.

- Koridor 10 će biti završen u Srbiji do kraja 2016, a do sredine 2017. i deo Koridora 11, nakon čega će se razmatrati nastavak gradnje od Požege do Boljara i zatim od Crne Gore do Albanije – rekla je Mihajlović, dodajući da će se Srbija Koridorom 11 povezati sa  jadransko-jonskim koridorom.

Predsednik PKS Čadež je, takođe, izjavio da je cilj PKS da se napravi dobar sistem informacija za umrežavanje firmi u regionu.

- Pokušavamo da uključimo poslovnu zajednicu u taj proces i projekte – rekao je Čadeže za RTS, dodajući da je gradnja auto-puteva veoma značajna za razvoj privrede. On je kazao da se privredne komore regiona umrežavaju i radi izlaska na treća tržišta, kao i da je već formirana zajednička plaformu za EU projekte.

- Nemačka kancelarka Angela Merkel je poslala jasnu poruku svim privrednicima iz Nemačke i Austrije da što više investiraju u ovaj reigon i očekujem novi vetar investicija – naglasio je Čadež.

Goran Svilanović je kazao da su sada najvažnije dve stvari – da se pokaže efikasnost države odnosno da na vreme budu završene studije i prateća dokumentacija kako bi mogli da počnu radovi, ali i da Vlada Srbije nastavi da urgira za dobijanje novčane pomoći za njihovu realizaciju.

- Naredne godine u Parizu biće izdvojeno još 200 miliona evra, ali neće ih dobiti svi, već oni koji su u stanju i koji potvrde da ono što je sada dogovoreno mogu da sprovedu u delo – isktakao je Svilanović.

EU je najavila da će države zapadnog Balkana ove godine podržati sa 600 miliona evra za energetske, saobraćajne i železničke projekte.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;