Mihajlović: Uposlićemo domaće firme u regionalnim projektima

31.08.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija uposliti domaću operativu u predstojećim  projektima značajnim za povezivanje zapadnog Balkana.

- Bilo da govorimo o putnoj ili železničkoj infrastrkturu, sve prolazi kroz Srbiju i nema puta koji preko Srbije ne spaja ceo region, koji će u budućnosti biti deo EU – rekla je Mihajlović, gostujući na RTS-u zajedno sa predsednikom „Privredne komore Srbije” (PKS) Markom Čadežom i generalnim sekretarom „Saveta za regionalnu saradnju“, Goranom Svilanovićem.

Na pitanje novinara kako komentariše najavu iz EU da će se u narednih 15 godina realizovati investicije vredne sedam milijardi evra i da će biti otvoreno 200.000 novih radnih mesta na području zapadnog Balkana, Mihajlović je kazala da nije nemoguće da se dobar deo tih sredstava slije u Srbju, pošto glavni saobraćajni koridori za regionu idu upravo preko naše zemlje.

- Srbija je centar regiona i na najbrži način povezuje Istok i Zapad – naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, vrednost trenutnih projekata u putnoj infrastrukturi u Srbiji je 3,5 miliajrde evra, a u železničkoj 1,5 milijardi. Ona je istakla da je za Srbiju najvažnije da su prihvaćeni svi prošlogodišnji predlozi premijera Aleksandra Vučića u okviru berlinskog procesa i da su svi aktuelni i budući saobraćajni projekti u našoj zemlji ušli u evropsku transportnu mrežu – Koridori 10 i 11, auto-put Niš-Drač i drugo.

Mihajlović je rekla da se već radi projektno-tehnička dokumentacija za naš deo tog autoputa od Niša do Merdara u dužini od 77km, koja će biti gotova najkasnije do polovine naredne godine, kao i da je realno da radovi počnu, kao što je premijer i najavio, u trećem kvartalu 2016. Istakla je da će Srbija dobiti novac za projektnu dokumentaciju za sve te projekte, a da će se nakon njenog završetka razgovarati o modelima finansiranja.

- Koridor 10 će biti završen u Srbiji do kraja 2016, a do sredine 2017. i deo Koridora 11, nakon čega će se razmatrati nastavak gradnje od Požege do Boljara i zatim od Crne Gore do Albanije – rekla je Mihajlović, dodajući da će se Srbija Koridorom 11 povezati sa  jadransko-jonskim koridorom.

Predsednik PKS Čadež je, takođe, izjavio da je cilj PKS da se napravi dobar sistem informacija za umrežavanje firmi u regionu.

- Pokušavamo da uključimo poslovnu zajednicu u taj proces i projekte – rekao je Čadeže za RTS, dodajući da je gradnja auto-puteva veoma značajna za razvoj privrede. On je kazao da se privredne komore regiona umrežavaju i radi izlaska na treća tržišta, kao i da je već formirana zajednička plaformu za EU projekte.

- Nemačka kancelarka Angela Merkel je poslala jasnu poruku svim privrednicima iz Nemačke i Austrije da što više investiraju u ovaj reigon i očekujem novi vetar investicija – naglasio je Čadež.

Goran Svilanović je kazao da su sada najvažnije dve stvari – da se pokaže efikasnost države odnosno da na vreme budu završene studije i prateća dokumentacija kako bi mogli da počnu radovi, ali i da Vlada Srbije nastavi da urgira za dobijanje novčane pomoći za njihovu realizaciju.

- Naredne godine u Parizu biće izdvojeno još 200 miliona evra, ali neće ih dobiti svi, već oni koji su u stanju i koji potvrde da ono što je sada dogovoreno mogu da sprovedu u delo – isktakao je Svilanović.

EU je najavila da će države zapadnog Balkana ove godine podržati sa 600 miliona evra za energetske, saobraćajne i železničke projekte.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...