IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kineski gigant merka Železaru

06.08.2015. | RTS

Posle višegodišnjeg minusa, u Železari od avgusta očekuju profit. Kako RTS saznaje, predstavnici kineskog giganta „Hebei ajron end stil grup“ tokom jula četiri puta su obišli Železaru i prave analizu poslovanja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Četiri meseca od dolaska upravljačkog tima „HPK Inženjeringa“, u Železari Smederevo očekuju profit. Istovremeno, Radnoj grupi, koju je Vlada formirala krajem juna, za privatizaciju Železare već se javilo nekoliko kompanija, među kojima je i treći proizvođač čelika u svetu – kineski „Hebei ajron end stil grup“.

Dok novo rukovodstvo, koje predvodi američko-slovački tim Gudiš i Kamaraš, Železaru pokušava da podigne na noge, kineski gigant se upoznaje sa proizvodnjom. Poslednji put su čeličanu obišli prošle sedmice. Inače, „HBIS grupa“ godišnje proizvede više od 47 miliona tona čelika i u Kini investira u novu valjaonicu. Stručnjaci kažu da je to dobar znak da će širiti poslovanje.

Nikola Majinski iz Odbora za crnu metalurgiju PKS-a kaže da kineska kompanija ide na veće količine i uklapaju se u to da, pored tog ulaganja, kupe neku čeličanu koja je već afirmisana i koja već postoji na tržištu jer to im je brže, pogotovo što je smederevska Železara u dobroj kondiciji kad je reč o tehničkoj pouzdanosti.

Železara je u protekla tri meseca uštedela 21 milion dolara. Proizvodnja je udvostručena, redovno plaćaju struju i gas i računaju da će od jeseni raditi i druga visoka peć.

Saša Čolić iz ASNS Železare kaže da je krajnji cilj procesa koji je započet još prošle godine – privatizacija Železare.

Iz tog sindikata očekuju da se taj proces završi u optimalnom roku na zadovoljstvo i države, i zaposlenih, i rukovodstva firme.

- Da li je to Amerikanac, Rus ili Kinez, to zaposlene ne interesuje. Ko god došao, biće dobrodošao, a mi ćemo to znati da vratimo kroz naš rad i da, naravno, za to dobijemo adekvatne zarade - kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare.

- Za nas je najvažnije da mi u ovom momentu radimo: da se radi na pripremama za puštanje u rad visoke peći broj 1, da se radi na smanjenju troškova i da su svi radnici na svojim radnim mestima - kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare.

Jedan od zadataka upravljačkog tima HPK-a jeste da Železaru pripremi za privatizaciju. Ugovor o upravljanju sklopljen je na tri godine sa mogućnošću raskidanja i pre isteka tok roka, u slučaju da se za čeličanu nađe dobar kupac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;