SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kineski gigant merka Železaru

06.08.2015. | RTS

Posle višegodišnjeg minusa, u Železari od avgusta očekuju profit. Kako RTS saznaje, predstavnici kineskog giganta „Hebei ajron end stil grup“ tokom jula četiri puta su obišli Železaru i prave analizu poslovanja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Četiri meseca od dolaska upravljačkog tima „HPK Inženjeringa“, u Železari Smederevo očekuju profit. Istovremeno, Radnoj grupi, koju je Vlada formirala krajem juna, za privatizaciju Železare već se javilo nekoliko kompanija, među kojima je i treći proizvođač čelika u svetu – kineski „Hebei ajron end stil grup“.

Dok novo rukovodstvo, koje predvodi američko-slovački tim Gudiš i Kamaraš, Železaru pokušava da podigne na noge, kineski gigant se upoznaje sa proizvodnjom. Poslednji put su čeličanu obišli prošle sedmice. Inače, „HBIS grupa“ godišnje proizvede više od 47 miliona tona čelika i u Kini investira u novu valjaonicu. Stručnjaci kažu da je to dobar znak da će širiti poslovanje.

Nikola Majinski iz Odbora za crnu metalurgiju PKS-a kaže da kineska kompanija ide na veće količine i uklapaju se u to da, pored tog ulaganja, kupe neku čeličanu koja je već afirmisana i koja već postoji na tržištu jer to im je brže, pogotovo što je smederevska Železara u dobroj kondiciji kad je reč o tehničkoj pouzdanosti.

Železara je u protekla tri meseca uštedela 21 milion dolara. Proizvodnja je udvostručena, redovno plaćaju struju i gas i računaju da će od jeseni raditi i druga visoka peć.

Saša Čolić iz ASNS Železare kaže da je krajnji cilj procesa koji je započet još prošle godine – privatizacija Železare.

Iz tog sindikata očekuju da se taj proces završi u optimalnom roku na zadovoljstvo i države, i zaposlenih, i rukovodstva firme.

- Da li je to Amerikanac, Rus ili Kinez, to zaposlene ne interesuje. Ko god došao, biće dobrodošao, a mi ćemo to znati da vratimo kroz naš rad i da, naravno, za to dobijemo adekvatne zarade - kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare.

- Za nas je najvažnije da mi u ovom momentu radimo: da se radi na pripremama za puštanje u rad visoke peći broj 1, da se radi na smanjenju troškova i da su svi radnici na svojim radnim mestima - kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare.

Jedan od zadataka upravljačkog tima HPK-a jeste da Železaru pripremi za privatizaciju. Ugovor o upravljanju sklopljen je na tri godine sa mogućnošću raskidanja i pre isteka tok roka, u slučaju da se za čeličanu nađe dobar kupac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;