Na Zlatiboru niče ekološko naselje "Jelena Anžujska"

05.08.2015. | E-kapija

Na atraktivnoj lokaciji u blizini magistrale, na samom ulazu u urbani deo Zlatibora, ali dovoljno izdvojeno od turističke vreve, u toku je izgradnja ekološkog naselja „Jelena Anžujska“, čiji je investitor kompanija „Inobačka“ iz Novog Sada.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vrednost investicije je 7 mil EUR, a buduće naselje sa 60 stanova i sa svim neophodnim sadržajima, poput restorana, supermarketa, trim-staza i biciklističkih staza, svojim arhitektonskim rešenjem trebalo bi da se uklopi u prirodni ambijent. Naselje je projektovano tako da poseduje tri celine - „Lug“, koja se nalazi u šumovitom delu, potom „Dolina“, kroz koju protiče potok, a treća je „Jorgovan“, sa dvorištima u kojima će dominirati miris te biljke.
Istakavši da je u procesu prikupljanja potrebnih dozvola, lokalna samouprava iskazala izuzetno dobru saradnju i profesionalizam, Danilo Babić, direktor „Inobačke“, navodi - da je ta kompanija prvi put u Srbiji naišla na takav prijem jer je - kako je objasnio - opštinska uprava bila profesionalna i veoma kooperativna.

- Zlatibor je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na prostoru bivše Jugoslavije, poseduje svu neophodnu komunalnu infrastrukturu, a odnos lokalne samouprave prema investitorima je odličan. Sve to je uticalo da investiramo 7 mil EUR u ovaj projekat. Zbog takvog odnosa opštine Čajetina već planiramo nove projekte na Zlatiboru, koji će biti još veći od naselja „Jelena Anžujska“ - rekao je Babić.

On je istakao da je sa lokalnom samoupravom postignut poseban dogovor, koji podrazumeva da ta kompanija, zbog specifičnosti naselja, sama izgradi komunalnu infrastrukturu na toj parceli, poput puta do same lokacije, vodovoda i kanalizacije, a zauzvrat opština će umanjiti naknadu za gradsko građevinsko zemljište.

- Takav vid „prebijanja“ troškova odnedavno je predviđen zakonom, ali čajetinska opština takvu odluku ima već godinama. To dovoljno govori o sposobnosti čelnih ljudi opštine da prepoznaju probleme i da na adekvatan način, kroz smanjenje birokratije i usvajanje važnih propisa, izađu u susret investitorima - istakao je direktor „Inobačke“, poručivši da bi takav odnos prema investitorima trebalo da slede i druge lokalne samouprave u Srbiji.

„Inobačka“ je porodična kompanija koja je osnovana 1990. godine i bavi se stanogradnjom, trgovinom građevinskih materijala i proizvodnjom prefabrikovanih betonskih elemenata.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...