Zakon o konverziji poguraće nove investicije (video)

14.07.2015. | Tanjug

Predsednik „Američke privredne komore“ (AmCham) Zoran Petrović izjavio je da to udruženje podržava predlog Zakona o konverziji prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem, jer će taj propis podstaći nove investicije u narednom periodu.

Petrović je u izjavi „Tanjugu“ istakao da se AmCham zalagao za besplatnu konverziju, ali da su rešenja nacrta zakona koji je danas u skupštinskoj raspravi dobra i kvalitetna. On je naglasio da se nacrt zakona treba posmatrati u paketu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, dodajući da oba zakona treba da poprave stanje koje danas imamo na polju građevine i investicija, i da podstakne investicije u narednom periodu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

AmCham se, prema njegovim rečima, od starta zalaže za konverziju bez naknade, ali istovremeno razume i stavove vlasti s tim u vezi, tako da je u dijalogu s Ministarstvom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu pronađen zajednički jezik oko nekoliko stvari.

- Ono što je važno za naše članove jeste da se u predlogu našao deo u vezi sa besplatnom konverzijom za onaj deo zemljišta koji se nalazi u upotrebi, odnosno na kojem su izgrađeni objekti. Takođe je konverzija zemljišta koje se koristi za saobraćajnice, silose, pomoćne objekte bez naknade, što je jako dobro – objasnio je Petrović.

On je istakao da je ono što je značajno za članove AmCham-a da će se priznati troškovi prilikom pribavljanja prava korišćenja zemljišta, ako se dokažu u sudskom postupku, odnosno će se oduzeti od troškova konverzije.

- Od značaja je još i da postoji mogućnost da se na procenjeju tržišne vrednost zemljišta može uložiti prigovor i da o tome odlučuje druga instanca – dodao je on.

Prema njegovim rečima kvalitetno i dobro rešenje je i to što će biti pojednostavljen način definisanja zemljišta za redovnu upotrebu.

- Isto tako je bitno da investitori koji su u dugoročnom zakupu zemljišta kada izgrade objekat mogu da urade konverziju prava svojine bez naknade i samim tim prestaće njihova obaveza da plaćaju zakup – dodao je Petrović.

On je zahvalio Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na dobrom dijalogu koji su imali sa predstavnicima tog udruženja. Resorna ministarka Zorana Mihajlović je, kako je objasnio Petrović, sa tim udruženjem vodila otvoren dijalog i pokazala razumevanje za stavove koje su AmCham, „Savet stranih investitora“ i NALED imali.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...