INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: Predlog Zakona o konverziji uskoro u Vladi

01.07.2015. | Tanjug

- Zakonom o konverziji uz naknadu biće omogućeno okončanje postupka privatizacije građevinskog zemljišta u Srbiji – izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović i najavila da će predlog tog zakona uskoro biti pred Vladom Srbije.

Ona je naglasila da će tako konačno biti ukinuto pravo korišćenja na građevinskom zemljištu, kao „relikt prošlih vremena i kvazi-svojinsko pravo“.

- Zakon o konverziji odnosno pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine građevinskog zemljišta je bio kamen spoticanja u građevinskoj industriji. Niko nije hteo da gradi sa pravom korišćenja. Zakon je prošao i javnu raspravu i ubrzo će biti na vladi – rekla je Mihajlović za „Cord magazin“.

Ona je navela da će se Srbija uz ranije reafirmisano načelo jedinstva nepokretnosti, okončanjem svojinske transformacije na građevinskom zemljištu, vratiti u krug zemalja koja imaju uređeno pitanje svojine na nepokretnostima.

- Osim toga, tu je i zakon o legalizaciji za koji će uskoro početi javna rasprava, a kojim hoćemo da rešimo pitanje više od milion nelegalno izgrađenih objekata. Pripremamo i krovni zakon o kapitalnim ulaganjima kako bismo ubrzali kapitalne projekte – kaže Mihajlović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji napravilo sistemski zaokret u odnosu na dosadašnju praksu u izdavanju građevinskih dozvola.

- Pre svega, od prosečnog roka od 249 dana, koliko se u Srbiji čekalo na građevinsku dozvolu, na osnovu izveštaja iz lokalnih samouprava vidimo da je taj rok sada od tri do 10 dana, a imamo i primer kompanije „Ikea“, koja je građevinsku dozvolu dobila za dva dana – istakla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade navodi i da se puna implementaciju Zakona očekuje od 1. januara 2016, kada će početi elektronska razmena podataka i izdavanje elektonskih građevinskih dozvola.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;